kolika értékelése


kolika>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Érdekes ötletnek tartom, hogy a könyv cselekménye nagyrészt a Holdon játszódik, s mindez megspékelve azzal, hogy az első lakók bizony nem önként és dalolva kerültek ide. A történet játszódása idején ez már a múlt, s most már a Holdon születettek száma sem elenyésző. Tovább fokozza az érdekességeket, hogy öntudatra ébred egy számítógép, s így már valóságra válhatnak a géppel vállvetve, a önállósodásra való álmok.
Nekem kicsit sok volt a leíró rész, a cselekmények és szereplők szerepeltetése által bemutatott holdi élet jobban tetszett volna. Persze vannak olyan részek, ahol kimondottan jól jöttek a leíró részek. pl a lunai szokások, házasságok stb.
Helyenként kicsit lehettek volna pörgősebbek a események, mint pl. az a könyv utolsó részeiben.
A profot egykettőre megkedveltem, igazán jó tárgyalófél volt a Földön, de a számítógéppel szemben, illetve a lunai életben is kiválóan feltalálta magát. A szereplők közül (?) még Mike lénye tetszett, s sajnáltam, hogy a végén nem maradt, aki a rossz és jó humor mibenlétéről értekezhessen első barátjával.


Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” E szavakkal lépett a Hold felszínére 1969-ben Neil Armstrong. Mintegy száz évvel később, egy újabb nagy ugrásnak köszönhetően immár iparosodott az egész égitest. Bányák és gyárak mindenütt, ám a megtermelt javak nem a telepeseket gazdagítják, minden a Földet illeti meg. Ez azonban természetes, a Hold ugyanis egy ideje gigantikus büntetőtelepként üzemel. Tökéletes börtön, hiszen aki néhány évet eltölt itt, a csekély gravitációhoz való alkalmazkodásnak köszönhetően már nem térhet vissza az anyabolygóra.
A „holdlakók” felnövekvő új nemzedékében aztán igény ébred a függetlenségre, arra, hogy a Hold a maga ura lehessen. A Föld kormányainak ez persze nem tetszik, úgy döntenek hát, akár erővel is megőrzik fennhatóságukat. Az elszabadult indulatok elkerülhetetlenül háborúba torkollnak.
Mannie, a félkarú komputertechnikus akaratán kívül keveredik bele a politikai játszmákba, amikor a Hold legnagyobb szuperszámítógépe meghibásodik. A hiba azonban egyáltalán nem az, aminek látszik: HOLMES IV egyszerűen öntudatra ébredt, és úgy döntött, kiveszi részét az emberek függetlenségi háborújából.

Az SF első Nagymestere ezzel a Hugo-díjas regényével írta bele magát kitörölhetetlenül az irodalomtörténetbe. A Hold börtönébent három ízben szavazták az olvasók minden idők tíz legfontosabb SF-műve közé.

„Az ő ötletei jelölték ki a mi utunkat.”
– Tom Clancy

„Egy szó jut eszembe róla: kihagyhatatlan.”
– Robert Silverberg

„Robert A. Heinlein talán minden idők legfontosabb SF-írója.”
– The Science Fiction Encyclopedia