gabiica P értékelése


>!
gabiica P
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

Örülök, hogy vártam pár napot az értékeléssel, miután befejeztem az olvasást, túl nagy hatással volt rám ahhoz, hogy értelmesen tudjak beszélni róla. Talán még ma sem megy rendesen.
Bevallom, az olvasás után én ténylegesen azt szeretném, hogy ez a könyv itt, nálunk is kötelező olvasmány legyen. Atticus Finch által a könyv sok mindent taníthatna a mai embereknek, amit maguktól nem sokan ismernek fel.
Atticus Finch egy igazán csodálatos ember, sokkal, de sokkal több ilyen személyiségre lenne szükség a mai világban is, és lett volna szükség akkor is, amikor a történet játszódott.
A nevelési módszereit kiemelkedőnek tartom: emberinek, empatikusnak neveli a gyermekeit, akikből remélem, hasonlóan csodálatos felnőttek válnak.
A könyv kortalan és időtlen problémákra hívja fel a figyelmet: még ha ma sokkal nyitottabb világban is élünk, mint 80-100 évvel ezelőtt, még mindig hatalmas probléma az elutasítás és az előítéletekkel teli világ.

Bátran ajánlom a könyvet minden korosztálynak, minden olvasónak, és azt kívánom, ti is ismerjétek fel, hogy milyen remek ember is Atticus Finch.


Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

A Ne bántsátok a feketerigót! írónőjét feltételezhetően nem kis mértékben ihlették személyes élményei regénye megírásakor. Ezt nemcsak abból a tényből következtethetjük, hogy a regény cselekménye Alabama államban játszódik le, ahol a szerző maga is született, hanem más életrajzi adatokból is. Mint az eseményeket elbeszélő regénybeli leánykának, az írónőnek is ügyvéd volt az édesapja. Harper Lee gyermek- és ifjúkorát szülőföldjén töltötte, ahol valóban realitás mindaz, amit regényében ábrázol, és ez a valóság vérlázító. A regénybeli alabamai kisvárosban ugyanis feltűnésszámba megy az olyan megnyilvánulás, amely a négerek legelemibb jogainak elismerését célozza, különcnek számít az olyan ember, aki síkra mer szállni a színesbőrűek érdekei mellett. A regény egyik legnagyobb érdeme éppen abban van, hogy sikerül erős érzelmi hozzáállást kiváltania az emberi egyenjogúság megvalósítását célző eszme mellett. Harper Lee a középiskola elvégzése után jogtudományt tanul. Egy évig Oxfordban diákoskodik ösztöndíjasként, aztán Alabamában folytatja tovább tanulmányait. Mint az egyetem folyóiratának szerkesztője, itt kerül először kapcsolatba az irodalommal. Tanulmányai befejezése után New Yorkba költözik, de nem folytat ügyvédi gyakorlatot, hanem különböző szerkesztőségekben dolgozik, sőt egy időben tisztviselői munkát vállal egy légiforgalmi társaságnál. A Ne bántsátok a feketerigót! 1960-ban jelent meg, a következő évben Pulitzer-díjjal tüntették ki. A regényt számos nyelvre lefordították, s talán nem érdektelen az sem, hogy a belőle készült film is hatalmas sikert aratott.

Hirdetés