seya értékelése


>!
seya
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

A képek gyönyörűek, híres festményeket használ végig háttérként, illetve ezek átforgatott perspektíváit. Több híres festő is felbukkan a történet során a saját jellegzetes képeikkel, mégis teljesen egységes tud lenni a képregény stílusa. Egyszerre színes, harsány, és valahol hátborzongatóan őrült.

Ugyanakkor azt én is szeretném hangsúlyozni, hogy a szöveg tényleg borzasztó. Nem túlzás, borzasztó. Az egy dolog, hogy rengeteg helyen a ritmus és a rím is elcsúszott, de se hangulatában, se szóhasználatában nem párja a képeknek, teljesen függetlenül lóg mellettük a levegőben, többször követni sem lehet, milyen sorrendben következnek a buborékok vagy a félbehagyott mondatok – és sokszor semmi, de semmi értelme annak, amit ír. Ez amúgy lehet, hogy az angol verzióban kevésbé lenne zavaró, kíváncsi vagyok, milyen lehetett az eredeti szöveg, mert a magyar fordítás sajnos marha gyenge.

Ettől függetlenül én nagyon kedvet kaptam egy Van Gogh életrajz elolvasásához, kíváncsi vagyok, azt követően hány új utalást fedeznék fel a lapokon. :D Nekem tetszett a történet, biztos újra fogom még lapozni.


Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh

Képzeljék el, hogy Van Gogh csupán egy szerencsétlen flótás volt, s nem egy lángeszű tehetség! Mit szólnának hozzá, ha kiderülne, hogy a festményeit más festette, és ő csupán illetéktelenül birtokolta valamennyit? Azt gondolják, feltevésünk furcsa, botrányos vagy egyenesen alaptalan? Az nem olyan biztos.Van Gogh az arles-i éjszakát járva, megmentett egyszer egy rejtélyes kismacskát, aki viszonzásul káprázatos képeket festett neki. Gradimir Smudja 1956-ban született Újvidéken. Jelenleg az olaszországi Luccában él és alkot. A Van Gogh életét bemutató kötetében briliáns módon vonultatja fel a korszak stílusjegyeit. Képregénye tisztelgés a zseniális festő életműve előtt.