Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Csak a családtörténet részt olvastam el, a közelmúltat tartalmazó történetet már nem.
De wow!
Egyrészről szövevényes, majdnem krimiszerűen izgalmas családtörténet volt; másrészt nagyon terszett, hogy a szerző mennyire pártatlan, igazságos bírt maradni. Nyilván van véleménye, mégse adott hangot neki, vagy szeméremből, vagy egyszerűen bölcsességből.
Hisz mindenki a saját keresztjét hordja, és végül a halálos ágyán önmagának kell elszámolnia élete hibáival.
De szeretet akkor is süt a szövegből, mind az ismeretlen dédapa felé, mind Gina nagymama felé. Valószínűleg a gének szava ;-)
Tetteink, döntéseink irányítják a sorsunkat, minden nap, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ez a regény viszont épp az emberi döntéseket állítja középpontba, és az abból leágazó családi sorsot. Ami még érdekfeszítő, az a tudat, hogy ha az író valamelyik felmenője másként dönt, akkor ez egy francia regény lenne, aminek a fordítását olvashatnánk, az anyanyelvi verzió helyett.
Vajon az más volna, más élet, más szereplők, más befejezés?
Izgalmas kérdések ezek, rengeteg mindent felvett ez a történet, az olvasó saját családjával kapcsolatban.
Nagyszerű, különleges regény volt, jó szívvel ajánlom!

3 hozzászólás

Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az első világháború végén, a gyűlölet és félelem káoszában szerelem bontakozik ki egy fiatal francia katona és egy falusi magyar leány között…
Lehet-e „ez egy gyönyörű barátság kezdete”? Van-e közös jövőjük a trianoni békeszerződés árnyékában? Felvállalják a szerelmüket, vagy elsöpri őket a történelem vihara? Átjutnak-e a leszármazottaik a hazugság folyondárján? Ki mondja ki az igazságot? Összetalálkozik-e a két ág, mielőtt beköszönt a halál? A szeretet mindig győz, vagy most az egyszer veszít?
Az Emlékkönny minden kérdésre megadja a választ.
„Ha ez csak az én történelmem lenne, azt mondanám: száz év? Vagány! De ez nem csak az enyém. Sokan vagyunk így.” (a szerző)
„A múltat nem változtathatjuk meg, csak megismerhetjük. A jelen az, amelyet meg kell élnünk, és a jövő az, amely formálható.” (zen bölcsesség)
1920-tól 2015-ig csaknem száz év pereg le, amelyben egy megrendítő családi legendárium tárul fel faktoid fikció (tényszerű információkon alapuló, kitalált elemekkel kevert irodalmi mű) formájában.
A könyv célja a halottak hazugságból való megtisztítása, a bűneik feloldása, és az igazság kimondása az emberiség fennmaradásának örök üzenetével.

Hirdetés