Gádorka értékelése


>!
Gádorka
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Egy más világ. Gyönyörű tájleírások, szinte látom a cseresznyevirágokat, a fák zöldjét, a tavak kékjét, érzem az illatukat, a levegő balzsamos erejét.A templomok, szentélyek belsejét, varázsukat. A régi császárváros szellemi örökségeit.
Kiotóban véget nem ér a felújított ünnepek sora.
Furcsák a családi, emberi kapcsolatok, a házasodási szokások. A múlt század közepén még megvetették az ikreket. Sokszor beszélnek egymás között egyesszám harmadik személyben.
Az író bemutatja a hagyományos női öltözéket, a kimonót, obit, vállszalagot. A ruhák mintájának tervezése kész művészet.
Hirtelen ér véget, homályosan utalva a jövőre.
Érdekes olvasmány.


Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Virágzó cseresznyefák, parkok, ősi szentélyek, színpompás ünnepek egy modern, fejlődő japán nagyvárosban, amely a századok megszentelte hagyományoknak sem akar hátat fordítani – ebben a keretben bomlik ki a nagylány korban egymásra talált két ikertestvér, Csieko és Naeko megindító története. Egyikük famunkások között, a másik jómódú kereskedő házában nevelkedett, de a feltámadó testvéri szeretet ledönti a társadalmi gátakat. A két melegszívű, kedves leány élete egyaránt kiteljesedik, és mindkettő megtalálja a hozzáillő, odaadóan szerető férfitársat is.
Az 1899-ben született, Nobel-díjas japán író finoman szőtt, különös ritmusú regénye egy számunkra szokatlan világba vezet el, mely áhítatos szépségkultuszával, rejtőző, de mély érzéseivel és a mindennapokat átszövő költőiségével végül meghitt ismerősünkké válik.

Hirdetés