augumaug értékelése


>!
augumaug
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Tulajdonképpen abszolút Mikszáth, csak nekem egy kicsit sok volt. Nem olyan szerteágazó, mint a megszokott, talán nem is ezt vártam el, illetve a politikai részre túl nagy hangsúlyt fektetett. Stendhal-érzés kerített hatalmába olvasás közben. Egyszerűbben, rövidebben is meg lehetett volna oldani a vége előtti részt, nem hiányzik nekem az a rettentő hosszú parlamenti felszólalás, bírósági értekezés.
Ezt leszámítva az alapötlet kitűnő. Mint azt megszokhattuk, Mikszáth mulattató környezetet tár elénk, melyben az elképzelhetetlen események is megtörténtnek hatnak, nem súrolják a regény valóságvilágának határát. A szatírát tökéletesen meghatározza az író iróniával párosult éleslátása. A lehetetlen helyzetek, a korok közti eltérések, és a nép, a közigazgatás, a király érdekellentétei teszik felejthetetlen élménnyé.


Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A múlt század végén feltámadó, és katonái élén megjelenő Zrínyi az ezeréves Magyarországot ünneplő közéletbe csöppen bele. A szigetvári hős akaratlanul is szembekerül a társadalom, a politika és a gazdaság jeleseivel, s így jó alkalmat ad az írónak, hogy szatírája körébe vonja a közélet mindenféle köreit, ne kímélje a minisztereket, más nagyurakat, ne kímélje olyan barátait sem, mint Szilágyi Dezső vagy Darányi Ignác, akikkel esténként együtt szokott ülni az István főhercegben. A regény, amely eredetileg 1898-ban jelent meg Mikszáth kérészéletű lapvállalkozásában, az Országos Hírlapban, majd ugyanabban az esztendőben könyv alakban is, a megjelenése pillanatában a nyílt vagy burkolt támadások célpontjába került. De amíg a sértettek dohogtak, fenyegetőztek vagy ellentámadásra készülődtek, az olvasóközönség a szívébe zárta az író remekművét, s az Új Zrínyiász a friss szenzáció elmúltával is, közel száz éve, Mikszáth egyik legolvasottabb műve maradt.

Hirdetés