szonja08760 értékelése


>!
szonja08760
S. A. Chakraborty: The City of Brass

Elöljáróban annyit, hogy veszettül hiányzik a második rész az első elolvasása után. Nem is feltétlen azért, mert függővéges a sztori. Az egész könyv alatt volt egy ilyen „Most mi a fene van? Ki kinek a kije és mi a célja, ki pártján áll?”

Nahri és Ali között váltogat fejezetenként az írónő, Nahri ugyebár a gyógyító erőkkel megáldott lány, aki hirtelen a kairói szegények életéből hirtelen csöppen bele a daevák mágiával teli életébe. Csodálkozunk, hogy fogalma nincs annak a népnek a kultúrájáról, történelméről, hagyományairól, viselkedéséről? Az ő szemszögéből olvasva a dolgokat, azt hiszem nem elvárható, hogy mi olvasók viszont tudjunk mindenről.
Összefoglalva: Értem, hogy miért nincsenek válaszok, csak szaporodó kérdések a könyvben, bár nem feltétlen kellemes érzés a homályban evickélni és várni a második kötetet.

SZEREPLŐK:
Nahrit kimondottan kedveltem, előfordul, hogy panaszkodik, de általában gyorsan összekapja magát. Szerintem talpraesett karakter lett, ha jól emlékszem ráadásul 20 éves, szóval ez egy teljesen reális viselkedés. Ha valaki szerint hisztis, az még nem olvasott elég Rubin pöttyös könyvet, vagy iskolai szerelmes sztorit. Na ott hisztisek… ;D
Dara teljes rejtély számomra. Vannak pillanatok, amikor teljesen emberi reakciókat produkál, aztán meg egy számító erőszakos személyiséget vesz fel. Hajlok arra, hogy ez az utóbbi az igazi arca.
Ali herceg nem lett a kedvencem, de benne is van potenciál. Ő szimplán nem illik ebbe az udvari világ jelenlegi formájába. Nem tud azonosulni kb. semmivel, amit az udvar, a saját apja az uralkodó képvisel.
Összegezve: Közepesen kidolgozottnak mondanám a szereplőket, de biztos vagyok benne, hogy ez a következő könyvek során meg fog változni, amikor jobban beleásunk a múltjukba.

FELÉPÍTÉS:
500 oldal körüli az én példányom, ebből 200-250-et minimum utazással tölt Nahri és Dara. Szerintem csöppet hosszúra sikerült az a rész, és nem láttam, hogy különösebben előre vitte volna a történetet. Persze meg kell hagyni, hogy Nahri itt tanul meg néhány dolgot az új világról, amibe készül belépni, de még így is indokolatlanul hosszú volt nekem. A maradék 300 oldal főleg udvari élet és intrikák tárházát tartalmazza. Azt meg kell hagyni, hogy kellemes újdonság volt az arab világban játszódó fantasyt olvasni.
Összességében: Friss színfolt a fantasyk között, de a történetbeli arányokat nem érzem megfelelőnek.

Általánosságban tetszett a könyv. Olyan volt mint a savanyú cukorka. Nem okoz akkora boldogságot, mint a csoki, de azért kívánod a következőt. Marha sok a nyitott kérdés, és az erőviszonyok sem tiszták még nekem, de remélem pár dolog kiderül a következő könyvben. :) Addig meg még van több, mint fél évem gondolkozni rajta.

1 hozzászólás

S. A. Chakraborty: The City of Brass

S. A. Chakraborty: The City of Brass

Nahri has never believed in magic. Certainly, she has power; on the streets of eighteenth-century Cairo, she’s a con woman of unsurpassed talent. But she knows better than anyone that the trades she uses to get by—palm readings, zars, and a mysterious gift for healing—are all tricks, both the means to the delightful end of swindling Ottoman nobles and a reliable way to survive.

But when Nahri accidentally summons Dara, an equally sly, darkly mysterious djinn warrior, to her side during one of her cons, she’s forced to reconsider her beliefs. For Dara tells Nahri an extraordinary tale: across hot, windswept sands teeming with creatures of fire and rivers where the mythical marid sleep, past ruins of once-magnificent human metropolises and mountains where the circling birds of prey are more than what they seem, lies Daevabad, the legendary city of brass—a city to which Nahri is irrevocably bound.

In Daevabad, within gilded brass walls laced with enchantments and behind the six gates of the six djinn tribes, old resentments run deep. And when Nahri decides to enter this world, her arrival threatens to ignite a war that has been simmering for centuries.

Spurning Dara’s warning of the treachery surrounding her, she embarks on a hesitant friendship with Alizayd, an idealistic prince who dreams of revolutionizing his father’s corrupt regime. All too soon, Nahri learns that true power is fierce and brutal. That magic cannot shield her from the dangerous web of court politics. That even the cleverest of schemes can have deadly consequences.

After all, there is a reason they say to be careful what you wish for . . .

Hirdetés