ViveEe P értékelése


>!
ViveEe P
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Határozottan érdekes és tanulságos volt.
A két író életrajza fut párhuzamosan, adott helyeken kiemelve, milyen viszonyban is álltak egymással.
Már olvastam Tolkien életrajzát, de még most is jó volt újraolvasni belőle dolgokat. C.S. Lewis-ról pedig annyit tudtam, hogy ő írta a Narniát, amit még nem olvastam.
A tanulság, hogy sokszor tényleg nem jó ennyire belelátni mások életébe. Rengetegszer kiemeli a könyv, hogy Lewis bátorítása, és támogatása nélkül valószínűleg sosem készült volna el a Gyűrűk ura. Ha ez valóban így volt, akkor hálás köszönetem neki. Fejtegeti a könyv, hogy milyen jelentős irodalmi alak volt Lewis. Őszintén?
Nekem csak az tűnt fel, hogy sorra olvasom a könyvben, hogy Tolkien és még számos ismerőse „megihlette” és ezt felhasználta az írásaiban. Ahhaaaa.. Numenor = Numir… Ezzel azonnal összement a szememben.
Maga az író sokat ismétli magát, de szerintem egészen jól össze lett hozva ez a könyv. Bár nagyon zavar, hogy a jegyzetek miatt folyton lapozgatni kellett.
Örülök, hogy olvashattam, és még az is lehet, hogy megismerkedem Narniával, bár az se most lesz..

2 hozzászólás

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

A fantasy-műfaj két legsikeresebb szerzője J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis negyven éven át voltak közeli barátok. Az Oxfordi Egyetem két fiatal oktatóját a középkori irodalom és az észak-európai mitológia szeretete hozta össze. Lewis megtérésében nagy szerepet játszottak a Tolkiennal folytatott beszélgetések, míg Lewis támogatása nélkül sosem született volna meg az évszázad fantasy-trilógiája, A Gyűrűk Ura. Colin Duriez a két író barátságának elbeszélésével kíséri végig intellektuális és hitbeli fejlődésüket és sorsuk alakulását.

Hirdetés