Bíró_Júlia értékelése


Bíró_Júlia>!
Karin Tidbeck: Amatka

Szürreális és gyönyörű. Ha tárgy lenne, anyám füstkvarc medálja lenne: kicsit fényes, sima felszínű, a sima felszín alatt mozog valami árnyék, ha világosság felé tartja az ember – minél tovább, annál jobban kell nézni, mert mintha megnőtt, mintha megmozdult volna, félre kell tenni a dobozába, ha már jelölőrímek nem állnak rendelkezésre ezen a környéken. Ha étel lenne, egy jó múltkor kifőzött adag kása lenne, friss karika répákkal a tetején, megtömve valami gyanúsan édes, pszichedelikus cuccal.
Egyebekben nemigen hasonlít másra; az eddigi irodalmi (?) meg akármilyen zsáner élményeim közül leginkább semmihez se. Azt mégsem illene mondani, hogy ilyen lenne a Déli végek trilógia, ha jó lenne. Egyrészt van, akinek az tetszik, másrészt nem, nem ilyen lenne. Alighanem azért, mert a bemutatott világ mélységesen idegen – bizonyos fokig a szereplők mindegyikének. spoiler Meg azért, mert Amatka még a többi kolóniához képest is rejteget pár titkot, amitől még a világban járatos vezetők is nyelnek egy nagyot. spoiler Meg azért, mert a felszín alatt zajló folyamatoknak célja és iránya van, de ezt Vanja meg talán mindenki más is előbb sejti meg az olvasónál. És mert például a feloldás valahogy nem kegyelmez senkinek és semminek. A legjobb: a fentiekhez Tidbeck semmivel sem használ több szót vagy képet, mint feltétlenül szükséges. Még vége sincs, csak befejeződik. Az ember folytatja magában. Vagy nem.
Ja igen, egyebek között értékelhetetlen, nagyjából. Viszont amíg nem volt, hiányzott.

10 hozzászólás

Karin Tidbeck: Amatka

Karin Tidbeck: Amatka

Vanját, a fiatal tájékoztatási asszisztenst hazájából, Essre városából Amatka zord és fagyos kolóniájába küldik, hogy adatokat gyűjtsön a kormány számára. Vanja azonnal megérzi, hogy valami nincs rendben: Amatka lakói furcsán viselkednek, miközben a hatalom mindenütt a felforgató tevékenység nyomait kutatja.
Bár a kiküldetése csak rövid időre szól, Vanja beleszeret lakótársába, Ninába, ezért meghosszabbítja látogatását. Eközben akaratlanul is tudomást szerez az egész kolóniát érintő, növekvő fenyegetésről. Minden erejével igyekszik eltitkolni, és önhatalmúlag olyan vizsgálódásba kezd, amivel önmagát is bajba sodorja.
Karin Tidbeck világában mindenki gyanús, senki nincs biztonságban, és semmi nem egyértelmű – még az írott és beszélt nyelv, vagy éppen a valóság szövete sem. Az Amatka lenyűgöző és végtelenül eredeti mű, óda a szabadságról, a szeretetről és a művészi teremtőerőről.

„Javaslom, hogy ragadj meg egy példányt!” – Ann Leckie
„Született klasszikus.” – Jeff VanderMeer
Szürreális bemutatkozó regény Margaret Atwood és Ursula K. Le Guin stílusában, egy olyan idegen világról, ahol a nyelv valóban élő és ható.

Hirdetés