phetei P értékelése


phetei P>!
Veres Attila: Éjféli iskolák

Ha lemegy a nap, te eljössz mindig hozzám.
Kéred, hogy menjünk el már, az éjszaka vár.
Egész héten vártam, hogy találj rám,
Mmm… de izgulnom kár, mert eljöttél végre már.
~ Orsi – Ha lemegy a nap | https://www.youtube.com/watch…

Veres Attila valószínűleg rocksztár státuszt ért el ezzel a kötettel, az @Agave_konyvek pedig bevállalt becsülettel és nyert. Hogy mindenki komolyan gondolja a dolgot azt már tavaly is sejtettem, amikor az Alleeban szembejött az Odakint sötétebb plakáton, mint az év irodalmi szenzációja. Még ha nagyvonalúan le is hessegetjük magunkról a marketing démon fojtogató csápjait, a két kötet megjelenése együtt valóban nem mindennapi jelenség. Mondhatjuk ezt különösen annak tükrében, hogy számtalanszor hallhattuk már, a magyar piac nem tud eltartani efféle speciáis, már-már réteg ízlést kiszolgáló műveket, különösen egy olyan kényes helyzetben, mint ami az Alexandra bukta után létrejött. Azt gondolom, az Éjfél iskolák hivatkozási pont lesz, mivel rácáfol több olyan alapvetésre melyek vörös posztónak (bocs) számítanak a hazai fantasztikus könyvkiadásban. Magyar szerző, novellás kötet, weird, horror műfaj, magyar szetting.

A siker titka minden bizonnyal nagyrészt abban rejlik, hogy Veres Attila magyar környezetbe helyezi a történeteit. Nagy valami? Nem, sőt igazából annyira triviális, hogy nem is igazán értem miért kell erre felhívni a figyelmet. A magyar fantasztikum helyzetéről folytatott viták során rendre előjön, hogy a magyar íróknak a külföldi top alkotókkal kell versenyeznie, hiszen a hazai kiadók szinte azonnal szállítják a legjobb újdonságokat. Velük szemben a magyar íróknak egy elvitathatatlan előnye van, nevesen, hogy magyarok, ezáltal számunkra ismerős és olyan formában átélhető regényeket, novellákat egyebeket tudnak szállítani nekünk, amire mondjuk China Miéville nyilvánvaló okokból nem képes. A magam részéről így mindig kicsit értetlenül állok az előtt, amikor egy magyar író olyan fülszövegű regényt tesz elénk, hogy pl Lépj a jövő útjára! 2066 – Philadelphia. Ok, köszi, lapozzunk.

Nyilvánvaló természetesen, hogy egy minden szempontból magyar írás még nem garantálja a sikert. Bizonyos körökben népszerű hiedelemmel ellentétben, simán lehet valami szar attól, hogy magyar. Veres Attila sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a magyar szettinget olyan könnyed befogadhatósággal tudja átadni ami kevesek sajátja. Nem igazán tudom máshogy megfogalmazni, de egész egyszerűen hatékonyan ír. Mentes a felesleges sallangoktól és otromba szócsépléstől. Az írásai elején kapunk egy a magyar rögvalósággal kínos könnyedséggel összeegyeztető helyzetet, ami aztán változó hirtelenséggel fordul át meredt pislogásba. Valami ilyesmi lenne talán, ha Michel Houellebecq weirdet írna spoiler. Hogy egy kicsit még folytassam a hasonlítgatást: a magyar környezettel ellentétben, paradox módon a legutóbbi ilyen félig weird, félig misztikus írás amiről úgy éreztem, hogy na ez aztán tényleg megtörténhetne a szomszéd utcában is az a Torzók volt Lauren Beukestől.

A novellák hasonló stílusúak és egyenletes színvonalúak, általam nem várt, de annál élvezetesebb elemként pedig több esetben lazán össze is kapcsolódnak, hivatkoznak egymásra, ami egyfajta újraolvashatósági élményt is ad a kötetnek spoiler. A következő időkben valószínűleg részletesen ki is fogják vesézni mindegyiket, így én ebbe csak szőr csápmentén mennék bele. A legjobb darab nekem a Borostyán komplex lett, illetve a Nem elevenszülő, ami afféle totális mindfuck, de a jól eső fajtából. Kicsit megijedtem az elején a Szorozva nullávaltól mert semmi szükségét nem éreztem, hogy Lovecraft hommage-t olvassak, de ezzel kiderült, hogy ilyet is lehet jól írni. A leggyengébb az utolsó előtti Közöttetek volt, amit a végén már szimplán untam, valószínűleg azért, mert mire ide jutottunk már egyszerűen nem tudott semmi újat vagy meglepőt nyújtani. Ezt talán szerencsésebb lett volna a kötet első harmadába tenni.

Leszögezhető, hogy az Éjféli iskolák egészen különleges és egyedi hangulatú gyűjtemény. Ez abból adódik, hogy a bevezetők többnyire könnyen azonosulható szituációkat kínálnak, melyek gyakran már önmagukban is elég kényelmetlenek, ezt pedig még aztán fokozza a továbbiakban bekövetkező lelki és/vagy testi trancsír. Nem annyira ajánlott egyedül olvasni, félig sötét lakásban. Gyakran gondolkoztam, hogy mivel a szöveg irodalmi igényességű spoiler, Veres Attila jó eséllyel simán megállna weird nélkül a szépirodalmi közegben is. Mondjuk ilyenkor az is felmerült bennem kérdésként rögtön, hogy egyébként minek?

Negatívumként annyit tudnék mondani, hogy a borító szerintem kifejezetten gyenge és semmitmondóan jellegtelen lett. Főleg az Odakint sötétebbéhez képest.

Ja és amúgy:
Congratulations! your domain is available.
pornaftermidnight.com $9.99

Csak mondom.

upd.: http://pornaftermidnight.com :)

__

54 hozzászólás

Veres Attila: Éjféli iskolák

2.296 Ft Book24 ·
3.280 Ft –30%
2.316 Ftjoarshop.hu ·
3.280 Ft –29%
2.362 FtÚj Könyvek ·
3.280 Ft –28%
2.460 FtAgave Könyvek ·
3.280 Ft –25%
2.460 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.280 Ft –25%
2.460 FtKönyvmarket ·
3.280 Ft –25%
2.788 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.280 Ft –15%
2.788 FtRégikönyvek.hu ·
3.280 Ft –15%
2.800 Ftshop.konyvmogul.hu ·
3.280 Ft –15%
2.952 FtLíra ·
3.280 Ft –10%
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Veres Attila: Éjféli iskolák

Magyarország, ahogy még sosem láttuk.

Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.

15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.

Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.