sophie P értékelése


>!
sophie P
Jo Nesbø: Macbeth

Az ötödik kötet a Hogarth Shakespeare sorozatban, és ez megint egy új fajta játék. Most kell igazán aláhúzni, hogy ezek a könyvek nem átiratok, hanem az eredeti Shakespeare-darab ihlette alkotások.

Jo Nesbø a Macbethet kapta, teljesen kézenfekvő páros. Egy nagyon röviden összefoglalható történetről van szó, jóformán egy monodráma, úgyhogy Jo Nesbø fogta a szereplőket, az események alapvonalát, és addig turbózta az egészet, amíg kitöltötte azt a mai (vagy legalábbis nem túl régi) városi/rendőrséges/polgármesteres/bűnözős teret, amit köré rajzolt. Vagyis látszólag nem merészkedett túl messzire, viszont a hangsúlyok így nagyon máshová kerültek, de mindenképp sokkal kevéssé Macbeth elméjébe. Nekem különben ez így alapvetően tetszett, izgalmasnak találtam, néhol még megindítónak is, de volt olyan is, hogy csak néztem, hogy mi van, talán a műfaj meg is követeli ezeket részeket is spoiler .

Jó messziről és lassacskán indít, jó sok szereplővel, mindenkinek külön (elő)története van, folyton kiderül, hogy nem mindenki az, aminek látszik, és hogy az utolsó mellékszereplő is valamilyen játszmában nagyon is főszereplő, legalább egy percre. Tetszett például, ahogyan a vészbanyák nem egyszerűen csak jelenések, nem tetszett viszont Lady Macbeth. Nekem ő szokott lenni a kulcsfigura, most ez nem sikerült olyan erősre, amennyire szerintem lennie kellett volna.

Igazán letehetetlenné számomra a második jóslat – pontosabban ígéret – után vált. Egyrészt kíváncsi voltam, hogyan lesz ez majd megoldva, másrészt egyre sodróbban közeledtünk az utolsó nagy ütközet felé, aminek hiába tudtam a végét ugye, mindig adódott valami meglepő csavar, sőt a legeslegvége folytatást kíván, vagy inkább úgy mondom: …és így tovább.


Jo Nesbø: Macbeth

Jo Nesbø: Macbeth

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A züllött rendőrfőkapitány, aki a drogkereskedelem és a korrupció mocsarába süllyesztette az egykor virágzó iparvárost, végre meghalt. A város lakói és rendőrei egy tisztességes és szebb jövőben reménykednek, a háttérben azonban hamar kezdetét veszi a hatalmi harc.
    A fiatal és tehetséges nyomozó, Macbeth, a város drogbandájának felszámolására teszi fel életét, ám amikor sikerei nyomán magasabb pozícióba kerül, őt is megkísérti a hatalom csábítása. Az ambiciózus Duff rendőrtiszt – aki együtt nevelkedett Macbethtel az árvaházban, és ott a legjobb barátok lettek – szintén kiveszi részét a drogbandák elleni küzdelemből, és szinte bármire képes lenne, hogy vezető pozícióba kerüljön. Lady, a befolyásos kaszinótulajdonos-nő folyamatosan terveket sző maga és szerelme, Macbeth előbbre jutására.
    A vetélkedést gyilkosságok sorozata kíséri.
     A Macbethet Shakespeare azonos című tragédiája ihlette – Nesbø szemében a darab a hatalomért vívott harc thrillere, melynek színhelye komor, örökké esős, noir-szerű városi táj.

Jo Nesbø (60) a világ egyik leghíresebb krimiírója. Fiatalon focistának készült, de egy sérülés miatt le kellett mondania erről a pályáról. Közgazdász és pénzügyi elemző tanulmányokat folytatott, majd tőzsdeügynökként dolgozott, és mindeközben a Di Derre (Ők ott) nevű együttesben zenélt. Amikor egy kiadó megbízta, hogy írjon memoárt a banda turnéiról, ő ehelyett a Harry Hole-krimisorozat A denevér című szinopszisával állt elő, amivel kezdetét vette szédületes írói karrierje.
    Regényeit eddig 50 nyelvre fordították le, és több mint 40 millió példányban adták el világszerte.

Hirdetés