ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Karin Tidbeck: Amatka

Amatka. Egy fagyos kolónia, mélyben húzódó titkokkal, egy világban, ahol a tárgyakat a szavak ereje önti spoiler formába. Egy különös szürreális világ, ahol inkább ne kérdezz, és ne gondolkodj túl mélyen, mert a lázító tevékenység árt a közösségnek.

Amatka. Hangulatregény, kicsit nyomasztó, ugyanakkor lenyűgöző. Helyenként már-már ijesztő, a maga módján mégis elbűvölő. Nem szeretném hasonlítgatni, mégis le kell írnom, hogy olvasás közben spoiler jutott eszembe nem egyszer és nem kétszer.

Fogalmam sem volt, mire vállalkozom, amikor levettem a könyvet a polcról, egyszerűen csak akartam valamit, ami más, mint a legutóbbi olvasmányaim. A foglalkozás abszolút elérte célját, az Amatka megfoghatatlan, bizarr és gyönyörű. Nem igazán tudom leírni, de nagyon tetszett.

16 hozzászólás

Karin Tidbeck: Amatka

Karin Tidbeck: Amatka

Vanját, a fiatal tájékoztatási asszisztenst hazájából, Essre városából Amatka zord és fagyos kolóniájába küldik, hogy adatokat gyűjtsön a kormány számára. Vanja azonnal megérzi, hogy valami nincs rendben: Amatka lakói furcsán viselkednek, miközben a hatalom mindenütt a felforgató tevékenység nyomait kutatja.
Bár a kiküldetése csak rövid időre szól, Vanja beleszeret lakótársába, Ninába, ezért meghosszabbítja látogatását. Eközben akaratlanul is tudomást szerez az egész kolóniát érintő, növekvő fenyegetésről. Minden erejével igyekszik eltitkolni, és önhatalmúlag olyan vizsgálódásba kezd, amivel önmagát is bajba sodorja.
Karin Tidbeck világában mindenki gyanús, senki nincs biztonságban, és semmi nem egyértelmű – még az írott és beszélt nyelv, vagy éppen a valóság szövete sem. Az Amatka lenyűgöző és végtelenül eredeti mű, óda a szabadságról, a szeretetről és a művészi teremtőerőről.

„Javaslom, hogy ragadj meg egy példányt!” – Ann Leckie
„Született klasszikus.” – Jeff VanderMeer
Szürreális bemutatkozó regény Margaret Atwood és Ursula K. Le Guin stílusában, egy olyan idegen világról, ahol a nyelv valóban élő és ható.

Hirdetés