latinta P értékelése


latinta P>!
Steven Saylor: Caesar trónja

Elfogult vagyok a római történelemmel-irodalommal kapcsolatosan – is.

    Mindig is szerettem (volna) ezzel a világgal (meg)ismerkedni, tudni azt, hogy a régi korok emberei is valóságosak: nem szoborszerűek, sematikusak, sablonosak, tankönyvízűek, hanem hús-vér figurák, szenvedélyesek, mindennapi és nem hétköznapi gondokkal-örömökkel teljes életet élnek-halnak.

    A szerző-mesélő alteregóján, a Nyomozó alakján keresztül ezt a térben és időben távoli kort szinte mai közvetlenségűként tapasztaltam meg.
    Hálás köszönet érte.


Steven Saylor: Caesar trónja

Steven Saylor: Caesar trónja

Steven Saylor a legújabb regényében a történelem leghíresebb gyilkosságát helyezi középpontba: Rómában vagyunk Kr. e. 44-ben, nem sokkal martius idusa előtt.

A római szenátus által élethosszig diktátornak választott Julius Caesar megkegyelmez maradék ellenségeinek és megjutalmazza barátait. Elhagyni készül a várost, hogy légiói segítségével meghódítsa a Pártus Birodalmat. Indulás előtt azonban akad néhány elintéznivalója.
    Gordianus, aki évtizedekig nyomozott a hatalmasságok bűnei és gyilkosságai ügyében, és bebocsátást nyert a lovagi rendbe, elhatározza, hogy visszavonul. Csakhogy martius 10. napjának reggelén először Cicero, majd Caesar is a házába hívja. Ugyanazt kérik tőle: éleslátása és szimata segítségével derítsen fel egy esetleges összeesküvést a diktátor ellen. De Caesar mást is közöl vele. Mivel egyik legfőbb bizalmasa Meto, Gordianus fogadott fia, hálája jeléül olyan kitüntetésben akarja részesíteni a Nyomozót, amely nemcsak az ő életét, hanem az egész családja jövőjét is megváltoztatja. A szenátus következő ülésén, martius 15-én nagy kegyben kívánja részesíteni.
    Gordianusnak tehát le kell porolnia régi tudományát, és le kell lepleznie a Julius Caesar életére törő cselszövőket. Ha léteznek egyáltalán. Ezalatt viszont másféle összeesküvések is szövődnek. Martius idusa gyorsan közeleg, és legalább egy gyilkosságra biztosan sor kerül.