gesztenye63 MP értékelése


>!
gesztenye63 MP
Robert Jackson Bennett: Csodák városa

Hetek óta egyre hűtöm csak felindultságomat. Feszt ismételgetem magamnak: „csihadj lángoló lelkem, hisz’ ez csupán egy ecczerű trilógia-záró bosszúregény vót; ippeg hogy csak a Lundgren-gyerökbe ótott Szlájsztallon csinyátt ekkis balhét az egymásba csúszó univerzumok küszöbin, meg vágott egy jó rendöt a dzsindzsásba’, a sok huncut istenség közt…”
De hát bizony, hogy nem így volt! R. J. Bennett rendkívül magas színvonalon, irodalmi igényességű szerkesztéssel, professzionális dramaturgiával és cselekményszövéssel, közel tökéletes karakter-készlettel dolgozva zárt kerekre egy rendhagyó, a zsáner leginkább építő, újító irányvonalába húzó, kivételesen kreatív eszköztárat felvonultató, jóféle városi fantasy sorozatot.
Az előttem szólók elmondtak szinte mindent, amit én is örömmel megemlítenék. Egyben mégis azt érzem, hogy erről a regényről minden nap más aspektusban, más és más gondolatot, mondanivalót, tanulságot kiemelve írhatna az arra avatott, grafomán hozzáértő egy-egy kisesszét.

Nagy elfógodottságomban, én csak oda nyilatkozhatok, hogy számomra ez a mű maga volt a tökéletes lezárás, Shara Komajd, a drejling Sigrud, valamint Ms. Mulaghesh hosszú ideig járnak még hozzám látogatóba, szellemi atyjuk, Robert Jackson Bennett pedig kedvenc szerzővé avanzsált nálam.
A zsáner szerelmeseinek kötelező, a többieknek csak erősen ajánlott darab.

16 hozzászólás

Robert Jackson Bennett: Csodák városa

Robert Jackson Bennett: Csodák városa

„Egy történet az erőszak természetéről, pusztításról és újjászületésről, valamint azokról a sebekről is, amiket generációkon át öröklünk.”
NPR

Bosszú. Egyike azon dolgoknak, amiben Sigrud je Harkvaldsson nagyon-nagyon jó. Talán nincs is más, amihez ennyire ért. Úgyhogy amikor megtudja, hogy legrégebbi barátját és szövetségesét, a korábbi miniszterelnököt, Shara Komaydot meggyilkolták, csak egyetlen dolgot tehet. Semmilyen halandó erő nem akadályozhatja meg Shara gyilkosainak szenvedéssel teli, rettenetes végzetét.
Küldetésének halálos pontossággal való teljesítése közben viszont Sigrud egyre inkább fél attól, hogy ezt a harcot nem nyerheti meg. Rájön ugyanis, hogy Shara gyilkosságának megtorlásához egy titkos, évtizedek óta tartó háborúban kell részt vennie, és legyőznie egy fiatal, dühös istent, valamint fényt derítenie Bulikov, a csodák városának utolsó nagy rejtélyeire. Közben pedig – és talán ez a legijesztőbb – végre a saját elátkozott létezésének értelmére is választ kaphat.
Az Isteni városok-trilógia befejező kötete epikus búcsú ettől a felejthetetlen világtól és a bennük élő, emlékezetes szereplőktől. Robert Jackson Bennett nagy ívű, hosszú utat bejáró történetébe az évek alatt nem csak a kritikusok szerettek bele végzetesen, hanem az olvasók is. Az egyes részeket számos szakmai és közönségdíjra jelölték, a szerzőjét pedig befogadták a fantasy fiatal nagyságai közé.

„A Csodák városa pont olyan zseniális, mint a Pengék városa, ezáltal méltó zárása ennek az epikus fantasy sagának. Az Isteni városok-trilógia, ahogy a neve is jelzi, egyszerűen isteni.”
SFFWorld

Hirdetés