Molymacska értékelése


>!
Molymacska
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Nos igen, egyáltalán nem erre számítottam. Valami olyasmi dolgot hittem, hogy mesék lesznek benne, gyerekeknek, amolyan lázadó stílusban. Ehelyett első megdöbbenésre kaptam híres nők életéről szóló történetet.
Mikor elkezdtem, a belső hangom nagyon szigorú volt, és azt mondta, hogy ez borzalmas, de ahogy elkezdtem olvasni a történeteket egyre jobban megkedveltem. Nagyon tömör egy-egy történet, de pont emiatt sokszor hatásos is. Sok ismerős arcot fedeztem fel a lapokon, de még több olyan személyt, akikről biztosan soha nem tanulnánk az iskolában. Elsődlegesen az afrikai, dél-amerikai vagy USA-beli, de fekete hölgyekre gondolok, akiknek a történetét aligha ismerhettük volna meg. Mégis valami olyat adott a könyv, amit eddig más még nem: reményt, bizalmat, és esélyt az egyenlőségre úgy, hogy minden korosztály élvezi közben.
A történetek mellett képek is voltak a személyekről, és elképesztők voltak. Nem az, hogy a képek milyen szépek, hanem hogy mindegyik kép stílusa más volt, változatos, a személyhez illő. Egyszerűen levett a lábamról az, amit láttam. Néhány képben csak szemlélődtem, és néztem, gondolkoztam felette, és próbáltam annak a nőnek a helyzetébe képzelni magam.
A végén a közösségi médián elérhető felületeket is feltüntették, rögtön mentem instagramra, hogy meglessem, milyen képeket osztottak meg róla (egyszerűen annyi ötletem van, milyen képeket készítsek! Holnap a fél napomat erre fogom áldozni!) és láttam, hogy külföldön már a második kötet is kijött. Remélem nemsokára nem csak a magyar de a külföldi következője is kikerül, mert annyi hölgy van még, akit említeni lehetne!
Egyetlen negatívuma, hogy több helyen éreztem, hogy túl sok (bonyolult, és talán érthetetlen) a könyv. Túl sok háborús történet volt benne, és talán én félteném picit a lányomat, ha lenne, hogy ezt olvassa. Felnőtt fejjel viszont iszonyúan izgalmas.
Mindenkinek aki nő, vagy férfi de meg akarja ismerni a nőket és női tetteket, annak ajánlom a könyvet. Nem lehet elmenni mellette, mert annyira különleges.

3 hozzászólás

Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?
Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?

A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

Hirdetés