ViraMors P értékelése


>!
ViraMors P
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

Olvasson mindenki Ken Liu-t!
Liu egyszerre ír gyönyörűen, elgondolkodtatóan, változatosan és fantáziadúsan. Vannak persze visszatérő témái, ezek közül a változást, az alkalmazkodást és a történelem eltitkolt rémségeit emelném ki. Mindehhez az is hozzá tartozik, hogy a kötetben szereplő novellák nem éppen gyengéd darabok, de ha jobban belegondolunk, egyik téma sem lehet mentes a fájdalomtól, a vértől vagy éppen az áldozatoktól.
Biztos vagyok benne, hogy nem fog mindenkinek tetszeni, ennek ellenére én ajánlom mindenkinek a kötetet, mint olvasni- és gondolkodnivalót.

Olvasónapló:
https://moly.hu/olvasasok/6041214

5 hozzászólás

Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

A kínai származású Ken Liu a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistája. Az írásai rendre rámutatnak a varázslatosra a hétköznapi dolgokban. A papírsereglet és más történetek e kivételes tehetségű szerző legjobb műveit gyűjti össze az évtizedből.

Egy fiatal férfi a távoli jövőben a kultúrája és múltja végső megsemmisülése ellen küzd a Mono no aware című történetben, amiért 2013-ban odaítélték Liunak a Hugo-díjat. A papírseregletben egy varázslatos origami tigris döbbenti rá a főszereplőt, hogy a szeretet nem ismer határokat. Ez a novella volt az első az irodalmi díjak történetében, ami egyszerre kapta meg a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakat, és mindmáig sokan hivatkoznak rá, hogy szívszaggató végkifejlete a fantasztikumot egészen új módon ábrázolja. A Jó vadászatot! című ázsiai steampunk történetben az olvasó végigkísérheti a mágia különböző korokhoz való csodálatos alkalmazkodását. A kötet további részeiben is igazi műfajkavalkáddal találkozunk: egyaránt olvashatunk űroperát (Hullámok), Black Mirror-szerű disztópikus rémálmot (A visszatérő vendég) és szépirodalmi alkotást (A betűmágus), illetve a mágikus realizmus és az időutazás segítségével Kína történelmébe is betekintést nyerhetünk (Aki lezárta a történelmet).

A kötetet a megjelenése után 2017-ben Locus-díjjal tüntették ki.

Hirdetés