Kristin_M_Furrier IP értékelése


>!
Kristin_M_Furrier IP
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem Agglegény-elbeszélések

Tizenhárom történet, a régi módos urak, édes szerelmes pillanatairól. Tökéletes leírást nyújt a régi ismerkedések módjáról, mikor még egyetlen szempillantás elég volt, hogy kijelentsük, megtaláltuk életünk párját. Azonban ezen urak, nagy hibát vétenek, mert csak az édes szempárt látják. Majd mikor hozzáadódik az élet, akkor a pokolban égető szerelem elröppen, mintha nem is létezett volna. De létezett…Ez pedig mély nyomot hagyott rajtuk öreg napjaikra. Az utolsó történet, az édes ráadás. Mert olyan történetet „hallhatunk”, ami tanmese lehetne minden szerelmet kereső számára.
Imádtam minden egyes oldalát a könyvnek, bár voltak történetek, ahol a tökéletes bevezetés után, hopp elillant a varázs. Viszont cserébe, volt olyan, amit képtelenség volt egy percre is letenni. Biztos vagyok benne, hogy Gárdonyi ezen oldalakon olyan érzéseket csillantott meg, amiket igen csak jól ismert…


Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

Karácsony estéjén tizenkét agglegény-barát találkozik egymással, valamennyien a családias ünnep száműzöttjei, nincs hová menniük, egyedül nem akarnak maradni, s ezért együtt vacsoráznak. Utána pedig, hogy eltöltsék az időt, külön-külön mindegyik elmeséli: miért nem nősült meg. A cím szerint valamennyi elbeszélésnek ezt kellene bizonyítani, hogy nősülni nem érdemes, a „hosszúhajú veszedelem”, a nő nem érdemli meg a férfinem figyelmét és fáradozását. Az efféle oktalan általánosítás azonban nem lehetett kedvére az írónak, s ezért nem is törekedett rá. Vannak nők, akik nem érdemlik meg a fenntartás nélküli szeretetet – ez a legtöbb, amit kiolvashatunk az elbeszélések némelyikéből, ki azért, mert zsarnoki módon féltékeny, a másik önző, s ezt látszólagos önzetlenséggel, vagy konok hazugsággal palástolja. A könyvet azonban az teszi igazán kedvessé és feledhetetlenné, hogy a társaság fele minden célzatos él mellőzésével a szépséges első szerelem emlékét idézi fel. Szépséges és fájdalmas emlékek, hiszen a szerelmeseknek nem rajtuk álló okok miatt kellett elszakadni egymástól. A Hosszúhajú veszedelem egységes keretbe fűzött elbeszéléseiből tehát minden emberhez szólóan a nosztalgia, az évtizedeken át elfojtva parázsló fájdalom remegése, az emlékezés és újraélés sajgó gyönyörűsége a költészet és a szerelem örök szépsége sugárzik.

Hirdetés