Baráth_Zsuzsanna P értékelése


Baráth_Zsuzsanna P>!
Szatmári Ferenc: Nemfőzelék

Főzelékes Feri neve gyorsan fogalom lett a gasztrománok körében, hiszen rendkívül izgalmas dolgokat alkotott egy unalmasnak tartott műfajban, és bebizonyította, hogy csak kreativitás kérdése, hogy isteni finom és egészséges fogások szülessenek, mivel emberünk zöldségmániában szenved és nem rest csodákat alkotni a leghétköznapibb hozzávalóból sem. Két nagy sikerű szakácskönyv után (természetesen mindkettő ott van a polcomon, és nyilván nagyon tetszettek, ha ezt a kötetet is kíváncsian vártam) új vizekre evezett a fiatalember, ezúttal a salátát értelmezte újra, pontosan 35 darab „Feris” alkotás található ebben a gyönyörűen fényképezett szakácskönyvben. Őszintén szólva egyáltalán nem vagyok oda a salátákért, kizárólag azért adtam egy esélyt ennek a könyvnek, mert nagyon kedvelem Feri határtalan fantáziáját és közvetlen stílusát. Olyan rajongással tud írni az általa nagyon kedvelt zöldségekről, hogy még az én szkeptikus szívem is meg tud dobbanni ezek iránt a nem hétköznapi, ámde teljesen mindennapi alapanyagokból készült finomságok láttán. Nem olcsó kiadvány (3.990 Ft), de minőségi darab, ezért a rajongókon kívül elsősorban alkalomra, ajándéknak ajánlom azoknak, akik egészséges életmódot folytatnak, vagy most kezdenek áttérni rá. Különösebb konyhaművészeti tudás nem szükségeltetik a receptekhez, némi nyitottság viszont igen, mert még az én sokat látott szemem is elkerekedett pl. az édesköményes-sárgarépás kuszkuszsaláta láttán. Nem teljesen vega szakácskönyvről van szó, mivel néhányban található kevés hús is, de annyira nem meghatározóak hozzávalóként, hogy nyugodtan el is lehet hagyni őket. Az egyetlen problémám nekem az volt ezzel a szokás szerint igényes kivitelű szakácskönyvvel kapcsolatban, hogy ömlesztve kerülnek az olvasó elé a receptek, de ennél több formai problémát nem tudok felróni neki, azon kívül, hogy beleférhetett volna még néhány ötlet, mert olvastam volna még, de majd legközelebb.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2018/05/25/konyvajanlo_sza…

3 hozzászólás

Szatmári Ferenc: Nemfőzelék

2.799 FtÚj Könyvek ·
3.999 Ft –30%
2.824 Ftjoarshop.hu ·
3.999 Ft –29%
2.959 FtMai-Könyv ·
3.999 Ft –26%
2.999 FtKönyvmarket ·
3.999 Ft –25%
3.000 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.999 Ft –25%
3.239 FtJókönyvek.hu ·
3.999 Ft –19%
3.399 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.999 Ft –15%
3.399 FtRégikönyvek.hu ·
3.999 Ft –15%
3.399 FtRocky ·
3.999 Ft –15%
3.599 FtLíra ·
3.999 Ft –10%
Könyvtár
Szatmári Ferenc: Nemfőzelék

Főzelékes Feri nem tud elszakadni a zöldségektől. Ezúttal legjobb salátareceptjeit gyűjtötte csokorba, hogy a tőle megszokott, könnyed stílusban mutassa meg, hogy bár a saláta egyszerűen elkészíthető, könnyű étel, mégis rengeteg lehetőséget és ízkombinációt rejthet magában, ha bátran kísérletezünk.
Feri salátáiban jól megfér egymás mellett a körte a sült padlizsánnal, az áfonya a csicseriborsóval, a lencse pedig a gránátalmával és a gesztenyével, és a kötet hagyományosabb receptjeiben is mindig lesz egy kis „feris” csavar, ami új dimenzióba emeli a megszokott ízeket.
A salátákat tálalhatjuk sültek mellé köretként is, de a gazdagabb, kölessel, kuszkusszal, bulgurral, hajdinával gazdagított variációk magukban is megállják a helyüket.