Isley P értékelése


>!
Isley P
Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Nagyon színvonalas novellagyűjteményt alkot ez az Eletronikus álmok című tévésorozat alapjául szolgáló tíz mű.
Az akasztott idegen mint a hidegháború félelmei között írt mű simán vetekszik Dick hasonló, politikai témájú regényeivel is. Szerintem ez a legjobb mindközül. A Hulla vagy, Foster témája ugyancsak ez. Az ingázó és a Kiállítási darab mi a valóság? című kérdést járja körül. Az álapa és a Mi az ember? pedig két olyan novella, amely különösen érdekes így, hogy egy gyűjteményben szerepelnek. Mindkettőben észreveszi a család többi tagja, hogy idegenek szállták meg különböző módon szeretteiket, az erre adott válasz viszont gyökeresen eltér. Mindkettő nagyon tanulságos.


Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Noha Philip K. Dick a regényeiről ismertebb, karrierje során száznál is több novellát írt, melyek éppoly meghökkentőek és beskatulyázhatatlanok, akár a hosszabb művei. Ez a kötet a legjobb novellái közül tartalmaz tízet.

A Közterm az egyik legkorábbi példa (és figyelmeztetés) a science-fictionben az önmagukat sokszorosító gépekre. A Kiállítási darab és Az ingázó Dick egyik kedvenc témájával foglalkozik: a valóság változó természetével és azzal, hogy lehetséges-e egyáltalán úgy érzékelni a világot, ahogy létezik. Az akasztott idegen egy bizsergetően sötét politikai allegória, amely ma is ugyanolyan érvényes, mint amikor Dick a hidegháború delén megírta.

Ezek a különös és erőteljes novellák jól mutatják a mester tehetségét, a határtalan képzeletét és azt, hogy milyen mélységesen értette az emberi állapotot.

Hirdetés