gyuszi64  értékelése


>!
gyuszi64 
Brandon Hackett: A poszthumán döntés

Tudtam, hogy jó lesz. A megjelenésekor, jó tíz éve vettem meg a könyvet. Ki akartam kapcsolódni, de a regény egy tucat oldal után „bekapcsolt” (jó értelemben), ezért félretettem. Tudtam, hogy jó lesz…
Újabb nemzetközi színvonalú írás, a XXI. századi magyar sci-fi egyik etalonja lehetne. A cselekmény bonyolult, több dimenziós, nem egy könnyű könyvről van szó, de a szerző szigorúan kézben tartja a szálakat. Tartalmilag, futurológiai tudományos-technikai vonalon nagyon hatásos a regény, a világépítés hiteles. A jellemrajzok részletesek, a társadalmi, politikai, katonai, tudományos-technikai, filozófiai vetület mind-mind szépen kidolgozott. A cselekmény a regény negyedétől nagyon felgyorsul, a történetben több csavarral is találkozunk spoiler, és messze nem kapunk meg minden választ.
Fél csillagot levontam, én jobb szeretem az egyszerűbb vonalvezetésű történeteket. A kisebb térbeli váltásokkal és a nagy mennyiségekkel még tudok mit kezdeni. (Ha pl. hatszáz bevándorlási tisztnek százezernyi menekült mindegyikével el kell beszélgetni, azt kb. megértem (ki tudom számolni), hogy mennyi időt jelent.) De a galaktikus léptékű tér- és időváltások számomra nem nagyon kezelhetők.
(Kicsit úgy érzem magam, mint a hiú emberke: tudja, hogy porszem, de azt már nem szereti, ha erre emlékeztetik is. :) )


Brandon Hackett: A poszthumán döntés

Brandon Hackett: A poszthumán döntés

A XXIII. század: az emberiség diadalútja a csillagok közé, kolóniák négy rendszer lakható bolygóin.
A technikai fejlődés töretlen; beépíthető implantok, planetáris net, kvantumchipekkel bõvített, sõt mesterséges tudatokkal ötvözött intellektusok – némelyek már többek őseiknél, poszthumánok.
A XXIII. század: az emberi kolóniák és az anyabolygó közti kulturális szakadékok mélyülnek. Az ötnapos földi háború hosszas civilizációs agóniába torkollik. A megalopoliszokban élők maradéka menekül; a kolóniák felé tartó űrhajók tucatjain milliók várják krioálomban egy új, jobb élet lehetőségét.
A Tau-rendszer bolygóján élő Eliott és Nicole a bevándorlókat szállító hajók érkezésével olyan események közepébe csöppen, melyek az emberi faj jövőjét örökre megváltoztathatják. Úgy tűnik, az események mintázata mögül idegen intellektus néz vissza az őt fürkészőkre. Ám akár saját változó lényegével, akár valami más, soha nem tapasztalttal szembesül, az emberiség először találkozik egy másik értelemmel.

Hirdetés