vicomte P értékelése


>!
vicomte P
Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt Öt sci-fi téma, amely valósággá válhat

Egyszer, mikor évekkel ezelőtt egy vaskos világtörténelemmel foglalkozó enciklopédiát vettem, valaki megjegyezte, hogy az internet és a wikipédia korában már minek egyáltalán ilyen könyveket a polcon tartani?
Tény, hogy a legtöbb dolognak lényegesen egyszerűbb utánanézni a neten, mint valami nyomtatott forrást felkutatni, de azért úgy gondolom, hogy igenis van létjogosultsága az egy-egy témával foglalkozó kötetnek. Különösen, ha a szerző nem csak a tényeket sorolja el, de trendeket, összefüggéseket is bemutatja.

Kánai András könyve ilyen és mivel pontosan olyan témával foglalkozik, ami nekem is szívügyem: a szemünk láttára jelenné váló jövővel, ezért nem csak a sci-fi rajongóknak, de mindenkinek érdekes lehet, aki szeretne kicsivel többet látni abból, hogy jelen pillanatban hol tart és merre indulhat tovább az emberiség.

A könyv öt olyan manapság is divatos témát jár körbe, ami bár sci-finek hangzik, de néhány helyen már betüremkedett a mindennapjainkba, és pár éven belül legalább annyira változtathatja meg a mindennapi életünket, mint az internet vagy épp a mobiltelefon.

I. 3D-s nyomtatás
Bevallom, hogy ez egy olyan téma, amiről bár már régóta szerettem volna részletesebb, és kvázi mérethelyes képet kapni, de eddig valahogy elsikkadt a dolog, de most végre nagyjából letisztázódott bennem, hogy miről is van szó. Ez a technológia egy régi sci-fi vízió megvalósulása, az anyagszintetizátoré. Mert már rég nem csak arról szól a 3D-s nyomtatás, hogy valamiféle műanyag makettet lehessen előállítani ezzel a módszerrel, mint mikor jó pár évvel ezelőtt először hallottam róla, hanem a „patronok” egyre szélesedő palettájának köszönhetően már olyan bonyolult dolgokat lehet megkonstruálni, amelyek forradalmi változásokat hozhatnak számtalan iparágban, a kereskedelemben és a fogyasztási szokásokban.

II. Hanyatló Amerika
A sci-fi legnagyobb termelője és fogyasztója a XX. század óta az USA, és számtalan SF szerző jósolta már meg hazájának bukását, de egyelőre még nem következett be, hiába a számtalan aggasztó jel. Kánai ebben a fejezetben elsősorban azt vizsgálja, hogy mi annak a realitása, hogy ez belátható időn belül bekövetkezne: bár ő is számtalan olyan területet lát,ahol recseg-ropog az amerikai álom, de földcsuszamlásszerű változásra nem utal egyelőre semmi. Persze, a ’80-as évek derekán is igen kevesen gondolták, hogy pár éven belül össze fog omlani a Szovjet birodalom…

III. Globális vállalatok fojtogató ölelésében
Ez a félelem nagyjából az első disztópiákkal együtt jelent meg az USA SF irodalmában, nagyjából az ’50-es években, és a ’80-as években, a cyberpunk éra alatt idején élte a virágkorát. Azóta a téma egyrészt finomodott, másrészt popularizálódott is, harmadrészt tényleg a mindennapjaink részévé vált.
Elgondolkoztató azért, hogy jelenleg azok a infotech cégmogulok, akik talán Gibson művein (is) nevelkedtek, a vezetői azoknak a vállalatoknak, amelyek a XXI. század legnagyobb erőforrása, az információ fölött uralkodva befolyásolják a mindennapi életünket teljesen új kommunikációs formákat kialakítva.

IV. Transzhumanizmus
Az emberi test elég tökéletlen hordozó egység: sérülékeny, romlékony és nem is túl ellenálló. Az evolúció persze ezt ellensúlyozandó értelemmel látta el az embert spoiler, aki persze arra törekszik, hogy a legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló lehetőségekből. Hogy ehhez bionikus kiegészítőket, mesterséges szöveteket, mirigyeket beépíteni vagy épp genetikai módosításokat kell végrehajtani, esetleg a drogokkal módosítani szervezet működési paramétereit? Ki tudná igazán megmondani, hogy hol a határ? És ki mondja meg, hogy a világ hogy reagál majd arra, amikor ezek a technológiák olyan rutinszerűvé válnak, mint manapság egy lézeres látásélesség javítás.

V. A világűr
Ez is egy örök SF téma, ami hol jobban, hol kevésbé érezhetően volt már az emberiség hétköznapjainak része. Az, hogy az ember eljutott a Holdra kis lépés volt egy embernek, amit nagy megtorpanás követett, és közel 50 éve nem jutott ember a Holdnál messzebb, pedig a végtelen világűr vár ott ránk…
De a végtelen világűrrel teljesen inkompatibilis az emberi szervezet, és még a legközelebbi bolygóra, a Marsra is olyan kihívásokkal teli feladat embert elküldeni a jelenlegi eszközeinkkel, hogy még a legoptimistábbak is 15+ évet saccolnak az első reális próbálkozásra. S ahogy a könyv végigveszi azokat a problémákat, amelyeket le kell küzdeni, bennem erősödött a gondolat, hogy nekem is nagyobb esélyem van arra, hogy digitálisan feltöltsem a tudatomat egy szerverre, mintsem, hogy a Marsra utazzak…

Mint ahogy látszik, rengeteg érdekes és elgondolkoztató téma van a könyvben és ha valaki a roppant széles hivatkozásjegyzéket is végigveszi, akkor hetekig kutathat a felvillantott témákban.
A könyv stílusa olvasmányos, a laikusok számára is tökéletesen érthető és személy szerint nekem sok dologban megmozgatta a fantáziámat, de én szinte bármelyik témáról szívesen olvastam volna még mélyebben spoiler.
A szerkesztésben azért néhány helyen éreztem némi megbicsaklást: én például nagyon hiányoltam az egyes fejezetek közötti átkötést, illetve a direkt kereszthivatkozásokat, hiszen sok dolog nyilvánvalóan összefügg a felvillantott témák között.


Kánai András: Holnap történt

Kánai András: Holnap történt

A science fiction valóságában élünk. A minket körülvevő technológiai környezet és a futurisztikus fejlesztések hatalmas változást hozhatnak az előttünk álló néhány évtizedben. A Holnap történt öt aktuális témát jár körül: a 3D-s nyomtatást, az Egyesült Államok pozíciójának meggyengülését, a Nagy Testvér Rt.-t, a transzhumanizmust és a Mars-utazást.

Kánai András kommunikációs szakember, futurológus és sci-fi blogger a legújabb tudományos kutatások alapján elemzi a trendeket, sőt alternatív jövőképeket is felvázol. Könyve nemcsak az utópikus és disztópikus forgatókönyvek katalógusa, hanem kiállás a technológiai fejlődés és a pozitivizmus mellett.

Hirdetés