Fallen_Angel P értékelése


Fallen_Angel P>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Retro hangulatú sci-fi a hatvanas évekből egy jól kitalált lunai társadalommal és tömény politikával. A sztori nagyon jól kezdődik, majd kezdő forradalmárok kézikönyvébe vált át – ami egy ideig érdekes volt, majd egyre inkább untam.
Az események központjában álló, öntudatra ébredt számítógép volt az, ami fenntartotta az érdeklődésemet. Szórakoztató volt, ahogy Mike tanulmányozta és tanulta az emberi viselkedést és sose hittem volna, hogy egy számítógép cukiságfaktor lehet egy könyvben. Bár ha figyelembe veszem, hogy mikor íródott a könyv, akkor visszavonom a cukiságfaktort és inkább előremutatónak nevezem Heinlein látomását a számítógépekről.
A csillagozás nehéz ügy – mint írtam, nagyon jó az eleje, vannak benne érdekes gondolatok, amik miatt érdemes olvasni és felszínes énemet boldoggá tette a jól megalkotott borító. Ugyanakkor sok volt a politika és a második felének nagy részében már csak Mannie száraz, unalmas naplójának tűnt a könyv.


Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” E szavakkal lépett a Hold felszínére 1969-ben Neil Armstrong. Mintegy száz évvel később, egy újabb nagy ugrásnak köszönhetően immár iparosodott az egész égitest. Bányák és gyárak mindenütt, ám a megtermelt javak nem a telepeseket gazdagítják, minden a Földet illeti meg. Ez azonban természetes, a Hold ugyanis egy ideje gigantikus büntetőtelepként üzemel. Tökéletes börtön, hiszen aki néhány évet eltölt itt, a csekély gravitációhoz való alkalmazkodásnak köszönhetően már nem térhet vissza az anyabolygóra.
A „holdlakók” felnövekvő új nemzedékében aztán igény ébred a függetlenségre, arra, hogy a Hold a maga ura lehessen. A Föld kormányainak ez persze nem tetszik, úgy döntenek hát, akár erővel is megőrzik fennhatóságukat. Az elszabadult indulatok elkerülhetetlenül háborúba torkollnak.
Mannie, a félkarú komputertechnikus akaratán kívül keveredik bele a politikai játszmákba, amikor a Hold legnagyobb szuperszámítógépe meghibásodik. A hiba azonban egyáltalán nem az, aminek látszik: HOLMES IV egyszerűen öntudatra ébredt, és úgy döntött, kiveszi részét az emberek függetlenségi háborújából.

Az SF első Nagymestere ezzel a Hugo-díjas regényével írta bele magát kitörölhetetlenül az irodalomtörténetbe. A Hold börtönébent három ízben szavazták az olvasók minden idők tíz legfontosabb SF-műve közé.

„Az ő ötletei jelölték ki a mi utunkat.”
– Tom Clancy

„Egy szó jut eszembe róla: kihagyhatatlan.”
– Robert Silverberg

„Robert A. Heinlein talán minden idők legfontosabb SF-írója.”
– The Science Fiction Encyclopedia