anesz P értékelése


anesz P>!
Joanna Courtney: A walesi királyné

I. Vilmos hódítását a legtöbb történelmi regényben normann szemszögből látjuk. Mondjuk ez így természetesnek is mondható, hiszen a győztesek írják a történelmet. Így jó volt most az angolszászok szempontjából nézni az eseményeket. Egy csomó új információt megtudtam az akkori életről és viszonyokról. Például, hogy Edyth volt az egyetlen walesi királyné és az egyetlen,aki walesi és angol királyné is lehetett.
Erről a poligámiáról sem nagyon tudtam itt Nyugat-Európában. Nagyon érdekes volt a két nő viszonya. Barátok tudtak maradni még akkor is, amikor a férjük belekényszerítette őket ebbe a faramuci helyzetbe. A bűntudat, a barátság és a szerelem érzése keveredett bennük. Harold is érdekes személyiség: belekeveri a 2 nőt ebbe a helyzetbe, ugyanakkor nagyon jól látja, hogy melyiknek mi való, tiszteli az igényeiket és az akaratukat, ami ritka volt akkoriban.
Mindezek mellett többször is félretettem a regényt, mert valahogy nem magával ragadó az írónő stílusa. A könyv végi jegyzeteket azonban érdeklődéssel olvastam.


Joanna Courtney: A walesi királyné

Joanna Courtney: A walesi királyné

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anglia egén viharfelhők gyülekeznek, trónörökös híján pedig egyre bizonytalanabbá válik mind az utódlás, mind az ország sorsa. A sorozatos háborúkban ráadásul odavész a kulcsfontosságú pozícióban lévő Northumbria grófja, a királyi tanács ezért összeül, hogy megválasszák az utódját. A nyilvános eseményen részt vesz a szépséges és csupán tizennégy éves Edyth Alfgarsdottir is. A lány heves vérmérsékletű apja, Alfgar gróf azonban elveszíti a fejét, meggondolatlansága pedig nem marad büntetlenül: az uralkodó száműzi őt. A férfi egyedül a híres és rettegett walesi királytól, Griffintől remélhet segítséget, így családjával hozzá menekül. A nálánál jóval idősebb király rögtön szemet vet Edythre, és a lány sem közömbös a férfi iránt, de ha enged a kölcsönös vonzalomnak, nagy árat kell fizetnie a szerelmükért: szeretett Angliáját kell megtagadnia.
Az időközben Wales királynéjává lett fiatal lány nagy hatalmú asszonnyá válik, és a vészterhes időkben, az 1066-os sorsfordító évben neki is választania kell. A választásán azonban nemcsak az övéi, hanem országuk sorsa is múlik…
Joanna Courtney trilógiájának, a Hódítók asszonyainak első kötete igazi csemege a történelmi regények kedvelőinek. Edyth sorsán, megpróbáltatásain keresztül elénk tárul a tizenegyedik századi Anglia, királyok és királynék, grófok és grófnék élete, amely nem kevés izgalomban és érzelemben bővelkedik.

Hirdetés