csartak MP értékelése


>!
csartak MP
Kim Stanley Robinson: New York 2140

Nagyon kis mértékben éreztem azt, hogy sci-fit olvasok, szerintem nem is annak íródott. Amit persze kicsit sajnálok, mert azt szeretem ha Kim Stanley Robinson a fizika, meg a technológiai dolgok terén mossa az agyamat, nagyon aprólékos fantáziája tud lenni, szépen elrugaszkodik, de nem lehetetlen módon.
A közgazdaságtani, pénzügyi fejtegetések nem nagyon érdekeltek, de derekasan átküzdöttem magam rajtuk.
KSH szereplői nem mindig sikerülnek jól, de most egész színes paletta sorakozott fel, férfi, nő, öreg és fiatal – különböző társadalmi helyzetben – így mindenféle szempontból követhetjük az eseményeket. New York, New York.. mit is tudok rólad? Ikonikus város, élő organizmus, persze hogy megér egy könyvet, főleg hogy a klímaváltozás itt van a nyakunkon.
Szóval valójában sejtelmem sincs, csak elképzelni tudtam az égbe törő épületeket, néha gondoltam, hogy elő kellene venni a google mapot, megnézegetni a városrészeket, az elhelyezkedésüket.
A másik gondolatom a könyvről, szerintem van benne egyfajta optimizmus, ahogy szereplőink átrágják magukat a helyzeten, árvízen, hurrikánon, megőrzik önmagukat, társadalmat akarnak építeni, alkotni, építeni, van jövőképük, megélik, elfogadják lépést tartanak a félig víz alatt lévő város változásaival.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
656 oldal · ISBN: 9789634192398 · Fordította: Farkas Veronika

Kim Stanley Robinson: New York 2140

Kim Stanley Robinson: New York 2140

Az óceán szintje megemelkedett, és New York városa elsüllyedt.

A lakói alkalmazkodtak az új helyzethez, és New York ugyanaz a nyüzsgő, élettel teli metropolisz maradt, ami mindig is volt – noha örökre megváltozott. Minden egyes utca csatornává vált, minden egyes felhőkarcoló egy szigetté.

Kim Stanley Robinson az egyik épület különböző lakóinak szemén át mutatja meg nekünk, hogyan alakul át világunk egyik legnagyszerűbb városa az apállyal és a dagállyal. És mivé alakul eközben maga az ember.

„Ebben a regényben a főgonosz maga a kapitalizmus.”
Adam Roberts

„Gyönyörű és optimista látomások széles tárháza technológiai és társadalmi változásokról, szembeállítva korunkkal, amikor az emberiség a legnagyobb veszélyt jelenti saját magára.”
The Conversation

Hirdetés