jehuka P értékelése


>!
jehuka P
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa

Kicsit nehezen rázódtam bele a világába, talán mert kissé lassan indultak be az események, de aztán teljesen beszippantott a történet. Ugyanakkor a hosszabb felvezetés előre vetítette, hogy Hobb részletesen kitalálta az univerzumát, ahová a cselekményt helyezte. Könnyen olvasható, gördülékeny a stílusa. Kifejezetten tetszetek a fejezetek elején elhelyezett „visszaemlékezések” is, melyek jól szolgálják azon információk megismerését, melyeket nem lehetett olyan könnyedén belecsempészni a regényfolyamba.
Kifejezetten szeretem, ha egy regény főhősével már gyermekként megismerkedünk, legyen az valós vagy kitalált szereplő, mert ilyenkor a karakter az olvasó szeme előtt formálódik, nő fel, sokkal mélyebb jellemfejlődés-ábrázolásra ad lehetőséget. Úgy gondolom a szerző kellőképpen élt is ezzel a lehetőséggel. Főhősünk Fitz egy hercegi fattyú, amolyan antihős-típusként kezdi pályafutását a lapokon. Kezdetben még nem tűnt túl szerethető személyiségnek, de ahogy szépen lassan megismertem, sikerült belopnia magát a szívembe. Rajta kívül egyébként még számos jól kitalált karakter színesíti a történetet.
Egy jó fantasy-regényciklushoz szerintem az izgalmas cselekmény mellett egy jól kigondolt és következetesen működő mágia-rendszer is alapvető követelmény. Hobb mindjárt kétféle képességgel is operál: a Mesterséggel, valamint az adott világrendben elítélendő, ezért titokként kezelendő Ösztönnel. Sok minden kihozható mindkettőből a későbbiekben.


Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa

Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ifjú Fitz Lovag herceg fattyúgyermeke, akit apja mogorva istállómestere nevel a Hercegségek királyi udvarában. A nemesek közül senki nem veszi kutyába sem, csak az intrikus Elmés király figyel fel rá, aki ráveszi, hogy titkon elsajátítsa az orgyilkosok művészetét. Mert Fitz vérében a Mesterség munkál, amelynek veszedelmes és vad mágiája segítségével a Látnokok emberemlékezet óta uralják a Hercegségek viharverte királyságát. Fitz egy olyan időben cseperedik fel, amikor barbár vörös martalócok dúlják fel a partokat és alvajárók kóborolnak a szárazföld szívében. Hamarosan a fiú megkapja első lélekpróbáló küldetését – mert Fitz veszélyt jelent ugyan a trónra… de ő lehet a királyság túlélésének kulcsa is.

Hirdetés