Nate értékelése


>!
Nate
Pierce Brown: A káosz évei

Amikor egy viszonylag kerek történet tovább bővül, akkor mindig egy kicsit felhúzom a szemöldökömet, mert sok esetben nem szokott jól elsülni. Pierce viszont talált egy olyan utat, amivel tágítja a felépített univerzumát, és mellette érdekes kérdéseket tesz fel. (A Könyvfesztiválon beszélt is a “vajon mi történik ezzel a karakterrel, ebben a szituációban?” megközelítésről.) Nem elég, hogy nagyobb volumenben gondolkodott, mellé több új nézőpontot is beemelt. Darrow továbbra is központi figura, az ő nézőpontja a legfontosabb, és vele párhuzamosan érkezik még 3 új nézőpont, akik ráadásul különböző társadalmi csoportból valóak. Ez adja a történet egyik legérdekesebb mélységét, mert megmutatja, hogy milyen hatással volt/van rájuk a társadalmi átrendeződés. Természetesen Pierce nem felejtett el jó akciójeleneteket megkomponálni, és fordulatokkal is bőven szolgál, de látszik az is, hogy képes úgy nyúlni az általa teremtett világhoz, ami által egy politikai szálat is érdekessé tud tenni. Ezzel a húzással, és az előző kötethez viszonyított 10 éves ugrással, maximálisan levetkőzte a YA író jelzőt, ha egyáltalán megérdemelte. Szerintem nem.


Pierce Brown: A káosz évei

Pierce Brown: A káosz évei

A Vörös lázadás-trilógia hőseként felemelkedett Darrow-t mostanra sokféle néven ismerik bolygószerte. Van, aki apának hívja. Más felszabadítónak. Megint más hadvezérnek. S vannak, akik Aratónak. Ő azonban mindennek ellenére ismét fiatal fiúnak érzi magát, miközben nehéz szívével a sápadt kék bolygó felé zuhan vörös páncéljában, hatalmas seregével. A háború tizedik, Darrow életének harminckettedik évében járunk.

Egy évtizeddel ezelőtt Darrow volt annak a forradalomnak a hőse, amitől azt remélték, hogy majd felszabadítja a Társadalmat. Béke és szabadság helyett azonban végtelen háború dúl a világokban. Darrow-nak ezért egy újabb, elkeseredett küldetésre kell most indulnia, mellyel kockára tesz mindent, amiért eddig harcolt. Továbbra is hisz abban, hogy megmenthet mindenkit, de vajon képes lesz-e arra, hogy közben ne változzon át borzalmas szörnyeteggé?
A különböző bolygókon átívelő útját ráadásul olyan új szereplők fonják körbe, akik örökre megváltoztatják a sorsát: egy menekülttáborból érkező vörös lány, aki olyan életet kap, amiről álmodni sem mert; egy megtört szürke ex-katona, akinek a galaxis legnagyobb értékét kell ellopnia akár az élete árán is; és egy kitaszított arany trónörökös, aki mentorával vándorol a csillagok közt, siratva azt a világot, amit Darrow eltörölt, de bízva a visszatértében.

Míg a Vörös lázadás-trilógia egy univerzum végét örökítette meg, A káosz évei egy új kezdetének az első krónikája. A New York Times bestsellerszerző Pierce Brown új ciklusa ismét bukásról és felemelkedésről szól, ám ezúttal népszerű hőse mellett új szereplőket is megismerhetünk ebben az epikus történetben, ami új izgalmaival és emlékezetes jeleneteivel méltó folytatása Darrow küzdelmének.

Hirdetés