csgabi MP értékelése


>!
csgabi MP
Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Ahogy néztem, csillagokban én voltam a legszőrösszívűbb ennél a könyvnél, de sokkal többre számítottam, mint amit kaptam. Zavart a buta „esküdjünk barátságot”, aztán „alapítsunk titkos társaságot”, és a többi. Minden epizódot túl hosszan fejtett ki Ambrus. Fele ilyen hosszúságban még azt mondtam volna, hogy pergőek az események, de így inkább zavart.

Nyilván nem mai volt a történet, és a nyelvezet nem is volt kellemetlen számomra. Érdekes volt a korabeli beszédmód és társadalomtörténet. A különböző vallás diákok harca. Már az elején sokkot kaptam, amikor azt olvastam, hogy a katolikus és a református diákok harca azzal indul, hogy az egyik beszól a másiknak, hogy „Te zsidó vagy.”
És a történet 1915-ben íródott…
Fájdalmat éreztem, pedig tudtam, hogy a zsidóság sosem volt „népszerű” vagy csak éppen semleges társadalmi-vallási réteg.

Egyszer érdemes elolvasni a könyvet, de úgy érzem, hogy a szerző többi könyve talán jobban sikeredett darabok, mint ez.


Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tóparti gyilkosság rémes titkát sok hókuszpókusz, álarcos hűség-esküvés, a néma cimborák kéttagú társaságának megalapítása után beszéli el a fantaszta színész fiú barátjának, a töprengő, érzékeny lelkű, benyomásokra rendkívül fogékony, de ép, egészséges kis debreceni diáknak. Lóránt Agenor megölte Satopper Főbusz kapitányt, mert elrabolta nővére becsületét, rálehelvén szájára; egy parti padról taszította bele a tóba. Az elbeszélésnek ez a tetőpontja s egyik legszebb lapja Ambrus egész munkásságának: Flaubert-rel temperált Cervantes – Bourget tollából. Elején a verekedés kissé hosszadalmas; az író látható gyönyörűsége azonban, amellyel mellette időz, ellenállhatatlanul visz magával. A kötet e kisregény mellett Ambrus hasonló témájú gyönyörű elbeszélését, a Jancsi és Juliskát is tartalmazza.

Hirdetés