Krumplicsku értékelése


>!
Krumplicsku
John le Carré: A titkos zarándok

Szinte novelláskötet, ennek megfelelően voltak érdekesebb és kevésbé érdekes történetek, Smiley maximum dísz és átkötőelem az egyes történetek közt.
Ez a le Carré most nem hozott különösebben lázba, még ha a jobb sztorikban benne is volt, amiért szeretni szoktam a könyveit, még ha zanzásítva is. Ennek meg voltak előnyei és hátrányai: előny volt, hogy így kicsit tempósabban haladt maga a sztori, hátránya viszont, hogy pont azok a részletekben rejlő apróságok sikkadtak el, ami a tejszínhab a le Carré történetekben.


John le Carré: A titkos zarándok

John le Carré: A titkos zarándok

A berlini fal leomlott, a hidegháborús időknek vége. A szovjet kém leleplezését követően Szolgálattá átkeresztelt Körönd vén rókája, az Oroszország Házat is megjárt, visszavonulására készülő Ned hírszerzői pályafutásának utolsó állomásaként a sarratti Óvodát vezeti, ahol a jövő kémeit képezi ki. A kiképzés végét ünneplő vacsorára meghívja mentorát, George Smiley-t. Végső búcsújában a legendás és mindörökké kiismerhetetlen díszvendég elmereng a titkosügynöki hivatáson, s miközben Ned diákjaival együtt Smiley-t hallgatja, felidézi pályafutásának legfontosabb, hol komikus, hol tragikus, hol pedig fájdalmasan hiábavaló epizódjait, amelyek hosszú ideje kísértik a titkos világ zarándokát.

A sötétség mélyére vezető, magányos utazása során Ned keresztül-kasul bejárja a Körönd kasztrendszerét és a hidegháborús idők titkos világát Hamburgtól, Gdanskon és Bejrúton át egészen a Távol-Keletig, újabb és újabb poklokat ismerve meg. Emlékeiben utoljára lépnek színre John le Carré Karla-trilógiájának klasszikus alakjai ‒ a Ned életét uraló Smiley mellett Bill Haydon, az örökös túlélő Toby Esterhase, valamint az enervált Peter Guillam ‒, s egyszerre elevenedik meg a tragikus múlt, és sejlik fel a még tragikusabbnak festő jövő.

John le Carré novelláskötete nem csupán a Körönd, a hidegháború és egy titkosügynöki pálya bravúrosan megrajzolt fináléja, hanem egyúttal egy olyan életé, amelyre a hiábavalóság, a dicstelenség és a kínzó bűntudat árnyéka vetül.

Hirdetés