AniTiger MP értékelése


>!
AniTiger MP
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Ez egy történet egy teljesen átlagos fiúról, aki kelletlen költözése után egy lukat talál a szobája falában, és ami a múltat hozza el neki, ahol egy gyönyörű, mosolygós pincérlány megragadja a tekintetét. A fülszöveg (és a szerző leírásának) az elolvasása nélkül csak úgy sodródtam a történettel, Marcellel, Ninette-tel, Daniellel, és a néha megkapó jellemzésekkel, mondatokkal.

Tetszett. Nem tökéletes, de kellemes olvasmány. Ugyan nem éreztem magam tőle Párizsban – mert szerintem akárhol játszódhatna… –, de jópofa és egyedi hangvételű sztori volt. A vége… sehogy sem jött be. Se romantika, se a jövő és a múlt találkozásának szempontjából. Cédric és Tissier totál random bedobott karakterek voltak, és hirtelen azt sem tudtam, hogy mi van velük. Mindazonáltal, hogy ütött a sztorijuk lezárása, mégsem raktam volna bele őket a regénybe, mert nagyon elütöttek a cselekménytől. Viszont Ninette-tet és Marcellt csak szeretni lehetett, annyira kellemesen naivak és bájosak!

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/04/pacskovszk…

>!
Móra, Budapest, 2017
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158295
1 hozzászólás

Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Marcell párizsi bérlakásuk falába süllyesztve különleges szerkezetet fedez fel – egy lencsét, amelyen keresztül mozgókép vetül szobája falára: a „vásznon” a szemközti kávézó több mint harminc évvel korábbi mindennapjai elevenednek meg. A fantasztikus találmány elbűvöli a gimnazista fiút, ahogyan a kávézó megejtően szép pincérnője, Ninette is. Létezhet-e szerelem, ha a szeretett lány évtizedekkel korábban volt fiatal, és most Marcell édesanyjával lehet egyidős? Vagy ő is csak képtelen vágyálom, mint Emma Lili, a volt brüsszeli osztálytárs, aki az országhatárok miatt elérhetetlen a fiú számára? Marcell nyomozni kezd Ninette után, és a könyvtár archívumában megtalálja azokat a korabeli újságcikkeket, amelyek a pincérlány elrablásáról, kegyetlen bűntények soráról számolnak be. Életében először kimerészkedik a képzelete és vágyai nyújtotta biztonságból, és a különös találmány segítségével megpróbálja felvenni a kapcsolatot Ninette-tel, hogy figyelmeztesse a veszélyre…

A szerző a saját könyvéről:

„Ez egy történet. Nem regény. Vagy ha úgy tetszik, három egybefonódó kis „regény”. Nem hasonlítanak egymásra, még a hangjuk és a színük is más. A történet szerelmi történet – de ha csupán az volna, nem lenne értelme sok szót vesztegetni rá. Még ha különleges szerelem is ez, hiszen a lány elérhetetlennek tűnik a fiú számára: nem az ő „regényének”, hanem egy másik, évtizedekkel korábban játszódó „regénynek” a szereplője.
Az álmodozók már csak ilyenek, nem akármilyen, hanem lehetetlen álmokra van szükségük. De a történetekben – ha méltók erre az elnevezésre – mindig van valami váratlan, hihetetlen. Nemegyszer a vágy és a valóság találkozásából születik meg a különleges pillanat.
A történetben szerepel az a szomorú nap, amikor a legendás Beatles együttes énekes-gitárosát meggyilkolták. A zenész élete utolsó interjújában a szerelmét idézte: „Az álom, amit egyedül álmodsz, csak egy álom. Az álom, amit együtt álmodtok, valóság.”
Akár e történet mottója is lehetne ez a gondolat.”

Hirdetés