Bíró_Júlia értékelése


Bíró_Júlia>!
Terry Pratchett: Télkovács

Hogyan jön el a coming of age olyasvalakiért, akit eleve arra tanítanak, hogy már csak hivatalból is érettebb meg gyakorlatiasabb legyen a környéken fellelhető bárki másnál? Mert eljön, Pratchett hősei nem kortársmagyar egyetemista karakterek. Mivel Stefániáról van szó, a ballépései és a megoldásai is egyaránt mitikus méretekben szemlélendők.
A szokásos Korongvilágoknál fíglibokányit* komorabb mese a felnövekedésről, felelősségvállalásról, gondoskodásról mert valakinek ezt is meg kell csinálni, meg amazt is, mert egyszerűen kell, Pratchett boszorkányainak relatíve sok egyéb dolga van az ésszerészet mellett. Ja, meg a Tél és a Nyár románca nyomán évenként megújuló világról. spoiler Apróságok, na. Megint annyi megértéssel és szeretettel, meg alapossággal kifejtve, hogy kuncogás és alapfokú melankólia egyaránt előfordul olvasás közben. Meg ínnye, tényleg, ajde mennyi van abbúl is…

* Mármint olyan fígli bokájára kell itt gondolni, aki három másik fígli vállán áll.


Terry Pratchett: Télkovács

Könyvtár
Terry Pratchett: Télkovács

„ÍNNYÉ! EZ AZTÁN JÓ MURI LESZ!”
–  Rabló Bandi, a nac mac fíglik Nagy Embere

Sajogi Stefánia, az ifjú boszorkány beleveti magát egy táncba – mire váratlanul beleszeret a tél szelleme. Hópelyhekkel árasztja fel, és jégből készült koronát ajánl fel neki – ami elég hátborzongató, ugyanakkor valahol… elég király.

Stefániának innentől kezdve úgy kell táncolnia, ahogy ő fütyül. Nem változtathat a koreográfián.

De, hacsak ki nem találja, hogyan bánjon el a Télkováccsal, nem lesz többé tavasz…

A Sajogi Stefánia-sorozat harmadik kötete