Ez_elment_vadászni P értékelése


>!
Ez_elment_vadászni
Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221 Szigorúan szabados viszonyok

Utazókönyvként jutottam hozzá ehhez a könyvhöz a szerző jóvoltából, amit ezúton is köszönök.
Nem azért olvastam sokáig, mert rossz lenne, épp ellenkezőleg, ez egy nagyon jó könyv, hibái ellenére.
Intellektuális utazáson vettem részt, olyan etikai, erkölcsi, politikai, pszichológiai, szociológiai kérdéseket vet fel, hogy olvasás közben meg-megálltam, elgondolkoztam, vitatkoztam a könyvvel, továbbgondoltam, újra elolvastam és újból vitatkoztam. Nagy élmény volt.
Orwell 1984-éhez és Zamnyatyin Mi-jéhez hasonlít, csak ez hosszabb, könnyedebb és több benne a párbeszéd. De a világok nagyonis hasonlítanak. A szerző rendkívül jól felépítette az egész könyvet, minden szereplő a megfelelő helyen van, jól bukkannak fel, akkor, amikor éppen kell. A világ logikusan felépített, kidolgozott és sokszor csak úgy félmondatokból kapunk olyan infókat róla, hogy a szőr feláll tőle.
A jövőben járunk, 2221-ben, amikor az uralkodó állami forma a Matriarchátus, egy nőuralta szövetségekből álló laza unió, ahol a férfiak másodrendűek. Van még néhány terület, ahol tartja magát a régi páros életforma, de szemmel láthatóan hanyatlik. A történetbe akkor csöppenünk bele, amikor Ryan és Irina találkoznak egy információs kábel lefektetése miatt. Ütközik a két szemléletforma egymással, beszélgetnek, vitatkoznak és egymásba szeretnek.
Ryan sokkal szimpatikusabb nekem, mint Irina, pedig az elején fej-fej mellett haladtak, aztán Irina csak egy elv- és hangulatingadozásos hisztis p..a lett, nem is értettem, min kapta fel a vizet sokszor, semmi értelme nem volt, abszolút logikátlanul viselkedett és totál bután. Egy magas állami tisztet betöltő embertől azért ilyen zuhanást nem várnék. De talán ez azért volt, mert az ő gondolatait, motivációit nem ismertem meg, a könyv 90%-a Ryan szemszögéből volt megírva.
Voltak olyan jelenetek, amiknél úgy éreztem, ezek feleslegesek, nem viszik előre a történetet, de aztán jobban belegondolva, mégis volt szerepük, hisz ezáltal magát a rendszert ismertük meg.
Amiért mégsem adtam több csillagot, az a helyesírási, elütési és egyéb hibák. Egy szerkesztőgárda ráférne a könyvre. Az első harmadban, de aztán később is fel-felbukkanva, az összetett mondatok külön voltak szabdalva, sőt,olyan is volt, a mondat másik fele külön bekezdésbe került, ez nagyon megakasztott olvasás közben, zavaró volt, de ha sikerül ráncba szedni, ez egy kiváló könyv lesz. Így is nagyon jó és mindenkinek ajánlom és ha kijön egy második, szerkesztett kiadás, akkor venni is fogok belőle több példányt és osztogatni fogom.Én még egy angol fordítást is megkockáztatnék, mert még nemzetközi viszonylatban is megállná a helyét szvsz.
Ami még gondom volt, az a beszédstílus, ami begyűrűzött néha a könyvbe is, a szereplőkhöz és a könyv stílusához sem illett a kedvesem,drágám,édesem,párom stb. Főleg, hogy a kedvesem több más, totál eltérő karakterű szereplő szájából is elhangzik, ami teljesen életszerűtlen.
Ha a szerző ír még könyvet, tuti el fogom olvasni, első könyvnek nagyon is kiváló volt.


Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221

Európa, 2221. – Az elmúlt évszázadokban újra megjelent, és sebesen elterjedt egy ősi eredetű társadalmi forma, a Matriarchátus. Ennek köszönhetően a kétszáz éve már kiszorulni látszó európai őslakosok újra benépesítik a kontinenst, sőt megkezdődött új kirajzásuk. Az évszázadok során a matriarchata berendezkedés alapértékké vált, és már csak tankönyvekből, vagy a kisebbségi gettóként létező, lenézett lakónegyedek révén ismerik a „régi, páros világot”. A rendszer által eltartott nép élvezheti a stabil megélhetést, a szórakozást, a szexuális szabadosságot, cserébe csak néhány egyszerű szabályt kell betartania.

De a matriarchata szövetségek által uralt új világrend tényleg szilárd? Szétfeszítik-e az itt-ott keletkező repedések, vagy rugalmasan alakul, s alkalmazkodik? Kik dolgoznak érte, és kik ellene? A matriarchátus szabályaihoz igazodóan átrendezett Bécsben egy fiatalember a saját bőrén tapasztalja meg a kérdés valódiságát. Elpuhította a rendszer, amit kiszolgál és nagyra tart. Származásának köszönhetően magasra jutott, megvan mindene. De feltűnik egy lány, aki sok mindent megváltoztat. A véletlen küldte, vagy hátsó szándékok munkálnak? Ráadásul egy olyan év közeledik, melyet a matriarchátus urai legszívesebben kihagynának a naptárból.

Sokan szeretünk párkapcsolati témákról beszélgetni. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódik be a könyv, hisz párbeszédein át az olvasóval is beszélget, új szemszögből feszegetve ismerős témákat. Bonyolult viszonyok szövedékébe gabalyodhatunk bele ebben a párkapcsolati utópiában, a szereplőkkel együtt latolgatva férfi(ak) és nő(k) ideális együtt élésének lehetőségeit, azt, hogy mi az elfogadott és normális, és bízva abban, hogy mindenkinek létezik a számára legjobb lehetőség.

Hirdetés