vargarockzsolt P értékelése


vargarockzsolt P>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Az uzsonnatolvaj jóóóó!
Montalbano az olasz Maigret, csak kicsit(?) közönségesebb, és nem inni jár bárokba, hanem enni, enni, enni, nagyszerű olasz kajákat, és közben azért megoldja az aktuális bűnügyet.
Montalbano undorító, egoista negyvenes, de érző szíve van. Montalbano balos, utálja a titkosszolgálatot, a barátnőjének állandóan hazudik, de nem akar rendőrkapitány lenni, és nem akarja ott hagyni Sziciliát.
Montalbano ikon, olvassatok Montalbanoról, alakítsatok Montalbano klubokat! – ezt írtam egy éve (máshol), aztán a TV majdnem mindent tönkretett. Persze, a könyveket nem tudja tönkretenni, Camilleri Montelbano krimijeit most is érdemes elovasni.


Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Montalbano felügyelő nem panaszkodhat tétlenségre, mert Vigatában, e varázslatos szicíliai városkában egyszerre két gyilkosságra derül fény. Az első áldozat egy ismeretlen tunéziai holttestére egy halászbárkán bukkannak rá, majd egy vigatai kereskedő megkéselt tetemét találják meg lakóházának liftjében. A két eset között látszólag semmi összefüggés nincs.

Sciasciától tanultam: a krimi a legbecsületesebb irodalmi műfaj, mert az olvasó és az író egyenrangúak; az olvasótól ugyanolyan szellemi erőfeszítést kíván, mint a történet írójától. (Andrea Camilleri)

Hirdetés