entropic P értékelése


>!
entropic P
William Shakespeare: Hamlet (angol)

Nemsokára megyek Hamletet nézni, úgyhogy előtte gyorsan újra kellett olvasnom (szörnyű teher és kárhozat, tényleg, egy ekkora szuper drámát újraolvasni).

Már gimiben szerelmes voltam kicsit ebbe a kételkedő, bizonytalan, agyas, (túl?)érzékeny, egzisztencialista és idealista (és, hm, kissé töketlen) Hamlet-srácba, aki kristály eszmékben hitt, nem az emberi agyagban*, s aki magában hordozta a saját (meg mások) bukását. És hát – még most is kicsit szerelmes vagyok bele. És asszem, értem az üldözési mániáját (végül is tényleg üldözik) meg a magányát meg azt, hogy kb. senkiben nem bízik – meg azt is, hogy így nem lehet (túl)élni.

(Mellékes megjegyzés, de emlékszem, valaha azt tanultam, hogy az angol nyelv nem változik olyan gyorsan, mint pl. a francia, de azért 400 év alatt változott elég sokat, és jó az, hogy van a példányomban vagy 30 oldal szövegmagyarázat meg még angol-angol miniszótár is [eleinte lapozgattam is hátra becsületesen, de aztán úgy döntöttem, inkább csak rábízom magam a sorsra vagy Shakespeare-re – a lényeg úgy is érthető volt]).

* https://moly.hu/idezetek/22800


William Shakespeare: Hamlet (angol)

William Shakespeare: Hamlet (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„O, what a noble mind is here o'erthrown!”

Probably the most famous play in the English language, Hamlet transcends the revenge tradition and explores the nature of man.

Learning that his father has been killed by Claudius, his uncle, Hamlet's only honorable course of action is revenge. But Hamlet'S nature tends not towards action but reflection and in his incapacity to act lies the seed of his own destruction.

The text of this edition is edited by G. B. Harrison and contains notes, a glossary and an introduction.

Hirdetés