Enzo314 MP értékelése


Enzo314 MP>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Úgy vagyok vele, hogy minél több Asimov könyvet olvasok, annál kevésbé értem az Asimov-kultuszt. Kicsit úgy érzem, hogy ebben a regényben a hetedik bőrt is lehúzták már a robotika összes törvényéről és egyre jobban zavarnak az olyan stílusjegyek, amiken eddig talán átsiklottam.

Mondok egy példát:
Van két robot, mindkettő szuperintelligens , tökéletesen másolják és művelik az emberi kommunikációt, erre ezek a robotok egymás között kb így beszélgetnek:

-Hogy vagy, kedves Giskard barátom?
-Köszönöm jól, Daneel barátom.
-Szép időnk van, Giskard barátom, még a nap is kisütött Giskard barátom.
-Bizony, Daneel barátom, még esernyőre sincs szükség, Daneel barátom.
-Egy kávét azért ihatnánk, Giskard barátom. Vagy egy egy sört, Giskard barátom.
-De mi robotok vagyunk, Daneel barátom, nem szoktunk inni, Daneel barátom.
-Basszus tényleg, Giskard barátom.

Barátom, barátom, BARÁTOM!!!! Könyörgöm ki a radairossebbről mintázták ezeket a robotokat??????

7 hozzászólás

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított expedícióban. A kapitány számításai helyesnek bizonyulnak, mert az űrhajó csak a nő és két robotja közreműködésének köszönhetően menekül meg a solariai csapdából. Az asszony kezdetben nehezen viseli el a földi emberek életét, a zsúfoltságot, a zajt, az emberek közelségét, bizalmaskodását, amely a robotjaitól körülvett, elszigeteltségben élő űrjáróknál szokatlan és viszolyogtató. Lassanként azonban Gladia és a kapitány közel kerülnek egymáshoz, és Gladia a férfiért még a földi élet kényelmetlenségeit is vállalja. Eddigi hosszú és eseménytelen űrjáró életének a szerelem, valamint a telepes és űrjáró világok összebékítéséért való együttmunkálkodás új értelmet ad. Ám sem Gladia, sem Baley kapitány nem sejti, hogy a két robot, Giskard és Daneel miképp is fáradozik az emberiség jövőjéért…

Hirdetés