Ditta P értékelése


Ditta P>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Elijahtól búcsút vettünk, de a szépunoka Baley kapitány is jó fej (még ha nem is annyira, mint Elijah volt). Bár most egyértelműen Daneelé és Giskardé a főszerep, melletük azonban Gladia is jobban kibontakozhatott.
Robotjaink persze nagyobb falatot kaptak, mint holmi gyilkosság felderítése. Nekik az egész emberiség jövőjének megmentése jutott. Mindeközben megismerhetünk egy telepes világot, Baley-földet, és szemtanúi lehetünk a változások kezdetének is.
Úgyhogy újra pörögnek az események, még ha Giskard és Daneel beszélgetései néha meg is akasztják a lendületet. Persze sok fontos infót ezekből a párbeszédekből tudunk meg. Egy kicsit mégis túlkomplikálják a dolgot, de hát győzködik magukat, na és az olvasót is.
A vége meglepő (bár gondolom ez volt szükséges a folytatásokhoz).
És amúgy, mi lett a solariaiakkal???


Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított expedícióban. A kapitány számításai helyesnek bizonyulnak, mert az űrhajó csak a nő és két robotja közreműködésének köszönhetően menekül meg a solariai csapdából. Az asszony kezdetben nehezen viseli el a földi emberek életét, a zsúfoltságot, a zajt, az emberek közelségét, bizalmaskodását, amely a robotjaitól körülvett, elszigeteltségben élő űrjáróknál szokatlan és viszolyogtató. Lassanként azonban Gladia és a kapitány közel kerülnek egymáshoz, és Gladia a férfiért még a földi élet kényelmetlenségeit is vállalja. Eddigi hosszú és eseménytelen űrjáró életének a szerelem, valamint a telepes és űrjáró világok összebékítéséért való együttmunkálkodás új értelmet ad. Ám sem Gladia, sem Baley kapitány nem sejti, hogy a két robot, Giskard és Daneel miképp is fáradozik az emberiség jövőjéért…

Hirdetés