Sister értékelése


>!
Sister
Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete Szeretet, gyász, együttérzés – egy rejtett világ csodái

Gimnazista koromban volt egy olyan félév, amikor kizárólag etológiával foglalkoztunk a biológia órán. Egyszerűen imádtam ezt a témát, és örömmel merültem bele azokba a leírásokba, amik a bevésődésről, a logikus gondolkodásról, a probléma megoldásról szóltak. Részben ezt az élményt hozta vissza Wohlleben is, mivel beszámolói során nem csupán a saját benyomásait, emlékeit, de olykor egy-egy híresebb kutatás eredményeit is megosztja velünk.

Biztos vagyok benne, hogy az állatok világában is rengeteg olyan titok rejtőzik, amiről fogalmunk sincs, vagy egyáltalán nem is sejtjük, hogy létezhet. Bámulatos volt átpillantani ezen a „függönyön”, és látni, hogy az állatok is képesek olyan emberi érzelmekre, amiket még csak nem is gondoltam volna. A személyes történetek csak tovább fokozták a kíváncsiságom, és többször is azon kaptam magam, hogy milyen szívesen lettem volna tanúja annak, amikor ilyesmi történik az állatvilágban.

A szerző nem vállalkozik arra, hogy megváltsa a világot, nem tudományos tézisekkel alátámasztott disszertáció ez, inkább csak spekuláció, sajátos megfigyelésekkel és gondolatokkal kiegészítve. Elképesztően izgalmas, érdekes és fontos kérdéseket fejteget, minden tekintetben szemléletformáló. Olykor talán kicsit tömény, úgyhogy nem lehet egy szuszra befalni, de még így is óriási élmény, úgyhogy alig várom, hogy a fákról is olvashassak majd!


Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

A fák titkos élete című könyv szerzője ezúttal az állatok életének eddig ismeretlen területére kalauzol minket.
Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe. Nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottja volt. Napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, előadásokat és szemináriumokat tart, több, az erdő és a természetvédelem témakörével foglalkozó könyv szerzője.

Hirdetés