Sai_home értékelése


>!
Sai_home
Ramez Naam: Nexus

Transzhumánok, poszthumánok, az ilyesmi jöhet minden mennyiségben, ráadásul ez a könyv megszólítja a bennem mélyen szunnyadó programozót, ráadásul a még mélyebben szunnyadó kutatót is, így hibái ellenére is megérdemel 5 csillagot.
A könyv története igencsak egyszerű, valaki feltalál valamit, ami akár fegyverként is használható, ezért hirtelen mindenféle lövöldözés közepébe keveredik és morális kérdéseken kezd gondolkodni. Az akciójelentek egyébként elég jók, nem tartom túl soknak, ez a könyv elbírja.
Érezhető, hogy az író teljesen tisztában van a buddhizmussal, elég sokszor kerül elő a könyvben, ezek a részek is biztosan korrektek, ha valaki jobban ismeri ezt a vallást, annak valószínűleg még érdekesebbek lesznek a felvetett kérdések.
Kicsit sajnálom, hogy nem egy teljes egész a könyv, hanem egy érezhetően első rész, de ezen kívül jót szorakoztam.


Ramez Naam: Nexus

Ramez Naam: Nexus

Kaden Lane fiatal tudóspalánta. Egy olyan illegális csoport tagjaként tevékenykedik, amelyik a köztudatban csak drogként ismert, Nexus 3 nevű nanotechnológiás szer fejlesztésein dolgozik. A Nexus lehetővé teszi, hogy az emberek programokat futtassanak a fejükben, egyesítsék a tudatukat, vagy akár átvegyék az irányítást mások felett. A fiú rövid úton szembe találja magát a világot mozgató titkos erőkkel, amelyek egy humán-poszthumán háború felé sodorják az emberiséget. A szerző egyedi módon vegyíti a buddhizmust a transzhumanizmussal, történetének helyszínéül pedig az élettől lüktető, ellentmondásos nagyvárost, Bangkokot választotta. Itt, a Szukcsai-piacon vásárolt fejlesztésektől bárki erősebb, félelmetesebb lehet, vagy éppen szabadon bőrszínt változtathat. Kaden csak a saját leleményességében, és az Új Fenyegetések Igazgatóságának mindenre elszánt, csalódott ügynökében, Samben bízhat, ugyanis ha az általa kifejlesztett Nexus 5 rossz kezekbe kerül, az beláthatatlan következményekhez vezet. A technológia magasabb szintre emelheti az emberiséget, vagy kipusztíthatja azt. Egy biztos: új világrend van születőben, ám a jelek szerint nem lesz békés az átmenet.

Hirdetés