PTJulia P értékelése


>!
PTJulia P
Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221 Szigorúan szabados viszonyok

Nem mindennap ír az ember véleményt olyan könyvről, amit a közelmúltban sokszor olvasott, sőt, átrágott, megforgatott, helyenként egy-egy mondatot kiköpött, majd máshogy tálalva is szembetalálkozott vele. Nos, nekem ez a könyv ilyen, részt vehettem szerény háttérmunkásként a megszületésében. Emiatt a könyv nagyon tetszik (mondjuk volt dolgom olyan írással is, ami nem tetszett, és mégis kijavítottam a nyelvtani hibáit). Mondhatni, hogy elfogult vagyok, de csak erre építve nem lennék képes pozitív véleményt írni.
Mert nemcsak emiatt, sőt nem elsősorban emiatt tetszik ez a regény. Tetszik benne, hogy kitaposott nyomdokon bár, de eredeti világot tesz le a disztópia-univerzum asztalára. Tetszik benne, hogy a nem is olyan távoli jövő egy teljesen elképzelhető alternatíváját tálalja: a technikai fejlődés elérhető, elképzelhető, ezáltal nem idegen. A társadalmi fejlődés is elérhető akár, amennyiben a szárnyalásnak indult evolúciós pszchiológia tovább hasít, még akár be is következhet valami hasonló. Tetszik, hogy ez az új világ nemcsak negatív, hanem megismerjük azokat a pozitív oldalakat is, amik igencsak ráférnének a társadalmunkra. A történet is jó, változatos, több mellékszereplőt is megismerhetünk. Úgy érzem, hogy több ponton is esélyt ad a folytatásra – amire, remélem, sor fog kerülni.
Van-e, ami nem tetszett? Az egyes karakterek jellemfejlődése szerintem is kicsit lassú, de én ezt annak tudom be, hogy a következő részben többet meg fognak ugrani. Érdekelne nemcsak a két főhős, hanem például a donna múltbeli és jelenkori jelleme is, annak alakulása, valamit Rosa karaktere. Richárd bácsiból szerintem pont megfelelően kaptunk, az ő útját, fejlődését addig, amíg itt eljutott, jól vissza lehet fejteni. Nem tetszenek egyes mondatok, kissé „favágós” egy-egy párbeszéd. Ezek amúgy számtalan könyvben megbújnak, csak azokon átsiklik a szem, itt pedig csócsáltam, hogy mégis máshogy kellett volna. De tudom, biztos vagyok benne, hogy ez mind még jobb lesz, az első könyvekben még sok a bizonytalanság- a siker meghozza majd a magabiztosságot is.
spoiler


Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221

Európa, 2221. – Az elmúlt évszázadokban újra megjelent, és sebesen elterjedt egy ősi eredetű társadalmi forma, a Matriarchátus. Ennek köszönhetően a kétszáz éve már kiszorulni látszó európai őslakosok újra benépesítik a kontinenst, sőt megkezdődött új kirajzásuk. Az évszázadok során a matriarchata berendezkedés alapértékké vált, és már csak tankönyvekből, vagy a kisebbségi gettóként létező, lenézett lakónegyedek révén ismerik a „régi, páros világot”. A rendszer által eltartott nép élvezheti a stabil megélhetést, a szórakozást, a szexuális szabadosságot, cserébe csak néhány egyszerű szabályt kell betartania.

De a matriarchata szövetségek által uralt új világrend tényleg szilárd? Szétfeszítik-e az itt-ott keletkező repedések, vagy rugalmasan alakul, s alkalmazkodik? Kik dolgoznak érte, és kik ellene? A matriarchátus szabályaihoz igazodóan átrendezett Bécsben egy fiatalember a saját bőrén tapasztalja meg a kérdés valódiságát. Elpuhította a rendszer, amit kiszolgál és nagyra tart. Származásának köszönhetően magasra jutott, megvan mindene. De feltűnik egy lány, aki sok mindent megváltoztat. A véletlen küldte, vagy hátsó szándékok munkálnak? Ráadásul egy olyan év közeledik, melyet a matriarchátus urai legszívesebben kihagynának a naptárból.

Sokan szeretünk párkapcsolati témákról beszélgetni. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódik be a könyv, hisz párbeszédein át az olvasóval is beszélget, új szemszögből feszegetve ismerős témákat. Bonyolult viszonyok szövedékébe gabalyodhatunk bele ebben a párkapcsolati utópiában, a szereplőkkel együtt latolgatva férfi(ak) és nő(k) ideális együtt élésének lehetőségeit, azt, hogy mi az elfogadott és normális, és bízva abban, hogy mindenkinek létezik a számára legjobb lehetőség.

Hirdetés