CyberMacs értékelése


>!
CyberMacs
Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221 Szigorúan szabados viszonyok

Mindent szabat, amit szabad.

1984+Szép új Világ + Kommunizmus 2.0 + Feminizmus + még néhány hasonló, és az eredmény máris 2221.
Nem tudom, másnak is feltűntek a hasonlóságok, hogy már a cím is egy évszám, mint az 1984-ben? Meg az örökös lehallgatás, a férfi-női kapcsolat, melyen keresztül megismerhetjük a társadalmat spoiler. Mintha egy kicsit az 1984 új, modernebb változata lenne.
Viszont szemben vele benne lakók boldogok, és nem minden bajuk egy (létező-nem létező) külső ellenség miatt van. Tehát végül is nem tűnik egy rossz társadalomnak. És minden esetre sokan jobban tudnának élni, mint ahogy ma élnek.

Kérdés persze, hogy milyen áron. Ahol a kapcsolatok felszínesek, és így végül is az emberek is felszínesek. Egy ilyen helyen mit néznek a moziban? Mit olvasnak a könyvekben? Egyáltalán mi marad a művészetnek? Az összes festő csak naplementét festeget? Mert ugye szerelemről biztosan nem…

Ami nagyon tetszett:
Az ilyen könyveknél a megszokottól nagyon eltérő világba csöppenünk bele. Amit viszont nagyon is érti kell, hogy tudjuk követni a könyv eseményeit. Valahogy meg kell tanítani a szabályokat az olvasóval. Ez pedig nem egyszerű munka.
Ilyenkor az írok próbálnak valami szituációt kialakítani, ahol a szereplők a világuk szabályairól beszélnek. Ezek a szituációk általában rettenetesen bénák, erőltettek, és unalmasok szoktak lenni.
Ebben a könyvben ezt nem éreztem. 1-2 fejezetben nyilvánvaló volt, hogy a szereplők csak azért ülnek be egy kávéra, és beszélnek a rendszer alapszabályairól (amibe ők belenőttek, és fel sem kellene nekik tűnni), hogy az olvasó értse a miérteket. De ezek sosem voltak unalmasok.

Ami szintén tetszett:
Sokszor van olyan szituáció, hogy a szereplők mondjuk elmennek kávézni. És ugye az ilyesmi nem egy nagy szám, többször előfordulhat egy napon. De egy fejezet mégis így kezdődik. Az olvasó pedig elkezd gyanakodni, hogy itt bizony valami fontos dolog fog történni. Aztán mégse. Tényleg csak egy sima kávézás lesz.
Mégis, nincs az az érzés, hogy itt felesleges dolgokat írtak le. Hogy itt most csak időhúzás van, nyúlik a történet értelmetlenül. Valahogy ez is része a történetnek.
Ahogyan mondjuk egy festménynek is része az üres kék ég.

Amit furcsállok, az a nők-férfia ennyire szétválasztása. Hogy a nagyfőnökök csak nők lehetnek. Persze a könyvben erre is találunk magyarázatot, de igazándiból a rendszernek nem szüksége, hogy a nők legyenek az uralkodók. Ráadásul amikor megismerjük őket, hááááát… eléggé alkalmatlanok is a feladatokra… Egy társadalom vezetője hogy jelentheti ki a legfontosabb külpolitikai eseményre (Infocom 8), hogy nem érdekli. Mert az nem az ő területe?
Nem mondom, hogy egy nő ne tudna úgy, vagy még jobban is vezetni, mint egy férni. Vannak persze nemi sajátosságok, de ez nem nemtől függő.

spoiler


Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221

Európa, 2221. – Az elmúlt évszázadokban újra megjelent, és sebesen elterjedt egy ősi eredetű társadalmi forma, a Matriarchátus. Ennek köszönhetően a kétszáz éve már kiszorulni látszó európai őslakosok újra benépesítik a kontinenst, sőt megkezdődött új kirajzásuk. Az évszázadok során a matriarchata berendezkedés alapértékké vált, és már csak tankönyvekből, vagy a kisebbségi gettóként létező, lenézett lakónegyedek révén ismerik a „régi, páros világot”. A rendszer által eltartott nép élvezheti a stabil megélhetést, a szórakozást, a szexuális szabadosságot, cserébe csak néhány egyszerű szabályt kell betartania.

De a matriarchata szövetségek által uralt új világrend tényleg szilárd? Szétfeszítik-e az itt-ott keletkező repedések, vagy rugalmasan alakul, s alkalmazkodik? Kik dolgoznak érte, és kik ellene? A matriarchátus szabályaihoz igazodóan átrendezett Bécsben egy fiatalember a saját bőrén tapasztalja meg a kérdés valódiságát. Elpuhította a rendszer, amit kiszolgál és nagyra tart. Származásának köszönhetően magasra jutott, megvan mindene. De feltűnik egy lány, aki sok mindent megváltoztat. A véletlen küldte, vagy hátsó szándékok munkálnak? Ráadásul egy olyan év közeledik, melyet a matriarchátus urai legszívesebben kihagynának a naptárból.

Sokan szeretünk párkapcsolati témákról beszélgetni. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódik be a könyv, hisz párbeszédein át az olvasóval is beszélget, új szemszögből feszegetve ismerős témákat. Bonyolult viszonyok szövedékébe gabalyodhatunk bele ebben a párkapcsolati utópiában, a szereplőkkel együtt latolgatva férfi(ak) és nő(k) ideális együtt élésének lehetőségeit, azt, hogy mi az elfogadott és normális, és bízva abban, hogy mindenkinek létezik a számára legjobb lehetőség.

Hirdetés