theodora  értékelése


>!
theodora
Laura Barnett: Variációk egy párra

Szuper első regénynek tartom ezt a könyvet, az alapötlet nagyon jó, a stílusa szintén, a szereplők érdekes karakterekké válnak a szemünk előtt. Több fontos témát is boncolgat az írónő: az alkotás szükségét, vagy két művész pár kapcsolatrendszerét amiben előfordul a szakmai féltékenység is; az egymástól való elfordulás, szenvedélybetegségek, a család fontossága. Érdekes volt látni, hogy amiről először azt gondoltam igen, itt lesz a happy end, nem épp úgy alakult a szereplők élete. Talán ezért sem szabad élni ezzel a 'játékkal', mert nem tudhatod – csak viszonylag kevés eseménynél –, hogy tényleg rosszul döntöttél egy esetben, vagy épp úgy történt jól.

Elsőre zavarosnak éreztem a könyvet, nehéz volt követni a szálakat, mindig újra és újra emlékeztetnem kellett magam, hogy az egyes variációkban milyen is a viszony Jim és Eva között. Ez elvett az olvasmányélményből ezért az egy csillag levonás. Lehet, hogy ha egy szuszra, és nyugodtabb körülmények között olvasom, akkor ez nem jön elő. Szeretném majd újraolvasni és akár a polcomon is tudni, mert igények könyv – külsőre és belsőre is :)


Laura Barnett: Variációk egy párra

Laura Barnett: Variációk egy párra

„Tizenkilenc éves koromban sétáltál be az életembe. Te voltál az egyetlen férfi, akit valaha szerettem – reményem sincs, hogy egyszer mást szeressek. Elvettél mindent, amit együtt csináltunk, mindent, amit egymásnak jelentettünk, és porig égetted, megsemmisítetted: nem maradt belőle más, csak hamufelhő.”

Laura Barnett 1982-ben született. Író, újságíró, színikritikus. A The Guardian és a Daily Telegraph egykori belső munkatársa, jelenleg szabadúszó újságíróként dolgozik. A Variációk egy párra az első regénye.

Eva és Jim 19 évesek, a cambridge-i egyetemre járnak, amikor 1958-ban útjaik keresztezik egymást. Jim sétál. Eva biciklizik. És kis híján összeütköznek. Ami ezután történik, meghatározza a jövőjüket. Életútjuk három különböző variációját kísérhetjük végig egészen napjainkig, együtt és külön, ahogyan szerelmük története más-más fordulatot vesz. A Variációk egy párra nagyszerű regény arról, hogy döntéseink függvényében hányféle irányt vehet az életünk.

„Átgondolt, higgadt megközelítése annak az izgalmas kérdésnek, milyen szerepet játszik a véletlen és a végzet az életünkben.”
– Sunday Telegraph

„Városokon, országokon, évtizedeken átívelő, finoman kidolgozott, magával ragadó regény, mely a szerelem témáját nem pusztán a romantika felől közelíti meg.”
– The Bookseller

„Laura Barnett regénye azon kevés irodalmi művek közé tartozik, mely komolyan elgondolkodtatja olvasóját arról, hogy a siker milyen hatással van a szerelemre és a házasságra.”
– Observer

Hirdetés