MariannaMJ értékelése


>!
MariannaMJ
Mécs Anna: Gyerekzár

Váratlanul erőteljes témájúak a kötet novellái. Számomra túlzóan is: kihívásra kezdtem el olvasni, minden nap csak egy történet, és ez elég is volt, megterhelt. Ügyesen zárja a novellák többségét, megdöbbenti az olvasót.
Van ugyan néhány novella, aminek nem volt annyira ütős a vége; egyet nem értettem, azt gondolom, lemaradtam valamiről*; máskor meg nem volt világos, ki milyen viszonyban van egymással (Valika).
A kedvencem a Függvények: az egyedülálló nő pártalálási problémája, a kedvenc idézetemmel: Amióta idősebb vagyok, azt képzelem, hogy minden férfit hozzám rendeltek. És hogy ha csak egyvalakit szabadna hozzám rendelni, akkor ez a függvény megőrülne, mert hozzám egyértelműen nem lehet. A matektanárom nem nyilazhatna engem senkihez, mert olyan vagyok, mint a férfiak. Legfeljebb rendelhetne engem magamhoz.

*ha valaki elmondaná, a Dublőrben mi az a foglalkozás, amiről szó van…

2 hozzászólás

Mécs Anna: Gyerekzár

Mécs Anna: Gyerekzár

Egy kislány, aki szeretne megtanulni zongorázni, de a zongoratanárnő inkább az ujjaira csapja a zongora fedelét. Egy fiatal lány, aki valami öröklődő génhiba folytán nem tud megállni a növekedésben. Egy fiatal lány, aki keresztény akar lenni, de sehogy sem sikerül. Egy fiatal lány, aki zsidó akar lenni, de sehogy sem sikerül. Fiatal lányok, akik egyszerre keresztények és zsidók. Fiatal lányok, akiket nem érdekel az egész. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni az apjukat, de sehogy sem jön ki a matek. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni a férfiakat, de sehogy sem jön ki a matek. Egy fiatal nő novellái, aki egy matematikus lírai arányérzékével ír, és akinek figurái sebezhetőségükben is önazonosak.

Hirdetés