gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
D. J. Molles: Tisztogatás

Régen olvastam már olyan regényt, ami közel 350 oldalon keresztül nem nyújt semmi többletélményt, mint a néhány soros fülszövege. Márpedig a Tisztogatással így jártam.
Van ugye, a Walter nevű, békés elnyomatásban élő, birkafiú, aki a könyv hátoldali ajánlója szerint egyszer csak a következő szituációra riad: „Mire észbe kap, a feleségét elhurcolták a katonák, ő pedig egy kis csapat fegyveressel menekül egyik búvóhelyről a másikra, nyomában a Tengely jóformán legyőzhetetlen elitharcosaival.”
És ezzel tulajdonképpen elmondtunk mindent a regényről.

Ha a sorok mögé próbálok látni, akkor úgy vélem, hogy valami pörgős akcióregény szeretne lenni, disztópikus kulisszák között. Mindez megfejelve egy elidegenedett, elnyomó, egyenlőre magyarázat nélküli társadalmi háttérrel, az Egyesült Államok feltételezhetően közeli jövőjében spoiler.
Találkozunk még néhány érdekes technikai fejlesztéssel, leginkább a mezőgazdaság és a fegyverzetek – főképp a városi környezetben vívott hadviselés – terén, ami akár még erősíthetne is a társadalmi és/vagy military sci-fi jellegen. De túlnyomórészt nem kapunk mást, csak menekülést, meg ellenállást, meg újra menekülést, és ismét csak ellenállást. Leginkább arra emlékeztet az Amerika lángokban első kötetének teljes cselekménye, mint amikor hajdanán szegény, szép emlékű John McClane barátunk a Die Hard első részében elhitte, hogy 136 percben megmenti a világot, aztán majd jól békén hagyják. Hát, nem így volt kérem. Neki még számtalanszor kellett a fizika és az elemi élettan törvényeivel szembeszállnia, hogy produkálja a folyamatos kasszasikert – valahogy úgy, ahogy feltételezhetően a mi Waltunknak is ez lesz a sorsa a folytatásokban.
Ami a regényt illeti: az akciózáson, lövöldözésen, puffogtatáson kívül semmi nem történik, semmit nem tudunk meg. Ez még egy ifjú, kezdőnek tekinthető szerzőtől is igen halovány. A világ háttér-történetének bemutatása és a karakterek kibontása emlékeim szerint bármely Kisvakond történetben jóval kidolgozottabb és árnyaltabb, mint D. J. Molles próbálkozásában. Talán egy akciófilm forgatókönyvének elmenne. Maga a fordító is megemlíti egy interjúban, hogy nem volt könnyű az eredeti szöveg gondozása, hiszen a szereplők szűkszavú farmerek, és szikár párbeszédeik reprodukálása nem egyszerű feladat.

Nekem bőven elég volt ennyi is belőle.


D. J. Molles: Tisztogatás

D. J. Molles: Tisztogatás

Észak-Karolinában, a 89-es agrárkörzetben minden a termelésről szól, és a rendről. A vasszigorral kormányzott vidéken a Tengely hármas koalíciója az úr, az amerikai katonákkal karöltve orosz és kínai „békefenntartók” járőröznek mindenfelé. Ellenállókat keresnek, akiket azután távoli börtönökbe hurcolnak – börtönökbe, ahonnan nincs visszatérés.
Walter is így vesztette el a bátyját, ezért megfogadta, ő sosem fog kilógni a sorból. Lesunyja a fejét, végzi a dolgát és tartja a száját. Ekképpen nincs mitől tartania. Egészen addig, amíg jó pénzért el nem fogad egy ártalmatlannak tűnő megbízást az ellenállóktól.
Mire észbe kap, a feleségét elhurcolták a katonák, ő pedig egy kis csapat fegyveressel menekül egyik búvóhelyről a másikra, nyomában a Tengely jóformán legyőzhetetlen elitharcosaival. Rövid úton két dologra kell rádöbbennie: az első, hogy senkiben sem bízhat meg, mert még saját társai is árulóivá válhatnak; és a második, hogy normális életét legközelebb csak akkor kaphatja vissza, ha sikerül megdönteni a jelenlegi elnyomó hatalmat.

D. J. Molles már a második írásával díjat nyert. Könyveit először szerzői kiadásban jelentette meg, és hobbiként gondolt rájuk – míg egymás után föl nem kerültek a New York Times sikerlistájára. Ez a pörgős akcióthriller nagyon is hihető látomás Amerika közeljövőjéről, és egyben egy izgalmas sorozat első kötete.