pat P értékelése


>!
pat P
Bakti Viktor: Integrálva

Hát nem voltam maradéktalanul lenyűgözve, de. De alapvetően látok én ebben perspektívát, komolyan.

Mert voltak ebben nagyon szép villanások. Meg érzem és értékelem, hogy Bakti Viktor igyekszik képben lenni a kortárs nemzetközi SF-fel, vannak egészen jó ötletei, bizonyos írástechnikai fogásokat is ügyesen alkalmaz (például nagyon jól adagol információkat!), és olvas is sokat – most komolyan, bizonyos jeleneteknél Greg Egant / Rajaniemit érzem szinte kikacsintani a sorok közül? Hohó!

De, mindennek ellenére, azért mégsem áll össze az élmény és a koncepció úgy, ahogyan vártam volna, néhol néhány dolog eléggé félrement.
Vegyük például végig az öt nézőpontkarakter szálait. Hector szála egészen jól sikerült, Yolanda története is egészen érdekes, egészen működik. Victor szála felejthető – a lezárása különösen: tett az hozzá bármit, akár a konfliktus megoldásához, akár az olvasó katarzisához? Jarred nagyon nem működik nekem, főleg az érzelmi élete, a pálfordulása (ennél nem lehetett volna valami kifinomultabbat kitalálni?), a párbeszédei… Delphoi pedig rettenetesen irritált, az a történetrész szerintem nagyon rosszul lett megírva, túl lett tolva – még azon felül is, hogy ahhoz a leányhoz képest a kis gyufaáruslány is az élet császárnője – és értem én, hogy lett funkciója, hogyne érteném, de ez utólag nem kárpótol.
Lennének még szövegszintű reklamációim is, most hirtelen a Frappáns Hasonlatok meg a Stílustörő Szleng és egyéb szófordulatok jutnak hirtelen eszembe, meg a koncepciót illetőek is. Legfőképpen, a Themis, akkor az most hogy mondja meg a jövőt? Szuperintelligencia, vagy prekog, vagy most akkor micsoda? Úgy tűnik, ötletnek remekül működött, jósdástól, mindenestől, de egy egész történetet nem igazán sikerült koherensen-logikusan ráépíteni. És hányan laknak abban a Philly-ben, hogy a történet minden logikai sarkán régi ismerősök futnak össze véletlenül?

Szóval, ez még nem tökéletes, de lehet ez még sokkal jobb is. Én szurkolok.


Bakti Viktor: Integrálva

Bakti Viktor: Integrálva

Lépj a jövő útjára!
2066 – Philadelphia.
Themisz, a titokzatos szuperszámítógép mindent lát, még a jövőt is. Kiszámítja, hogyan boldogulhat legjobban az emberiség.
Digitális jósok súgják meg a jövőt, ám az egyikük meghal, miközben Jarrednek, a zsoldosnak egy döbbenetes üzenetet mutat.
Vajon rendszerhiba vagy valóban a jövőt fedi fel?
Az események láncreakcióként követik egymást.
Rejtélyes szervezet lendül mozgásba, hogy a virtuális térbe börtönözött, testetlen hacker segítségével megfejtse a Themisz titkait. A meghasonlott zsoldos döntésre kényszerül véres állandóság és küzdelmes változás között. Yolanda, a reflektorokhoz szokott riporternő szembesül a kíméletlen valósággal. Vajon él a csábító ajánlattal? Engedi, hogy maga a jövő költözzön be saját húsába és csontjába? Victor, a cég vezérigazgatója is nyomozásba kezd, hogy olyan sötét titkot fedjen fel, amitől még őt is óvják.
Mi valójában a rejtélyes Themisz?
Harc kezdődik a valóságban és a kibertérben egyaránt.
Már nem csak Themisz a tét, hanem a szabadság.
Vajon a test vagy az elme szabadsága fontosabb?

Hirdetés