MrClee I értékelése


>!
MrClee IP
Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Talán minden a képzeletünkön múlik. Talán elménk építi fel a világot.

Seholsincs bolygó: Belemar egyet a gyarló emberbe. Az emberbe, aki saját zsebére megnyomorítana egy öregasszonyt, akinek egyetlen vágya elutazni a Földre. Több tiszteletet és emberséget éreztem a robornyikban, ami (mint azt a neve is mutatja) egy robot.

Az akasztott idegen: hihetetlen, ami itt megint, mindössze 20 oldalon történt. Az emberi közönyösség. Ahogy nem veszünk tudomást egymásról, csak elsétálunk egymás mellett. Mérhetetlen hidegség, rideg pillantások, mindenki csak saját magával foglalkozik, és Dick ezt kidomborítja spoiler

Közvetlen értékesítés: a fogyasztás és a reklám klasszikus, vagyis inkább rendhagyó bemutatása. Nem lehet passzívnak maradni.
https://youtu.be/8lE7owsNywI

A pántkészítő: „Nem tett soha semmit. Nincs semmi rejtegetnivalója, semmi, ami az unió elleni hűtlenség lenne. Csakhogy a gondolat rabul ejtette. Ha felveszi a pántot, az elméje csakis az övé lesz. Senki nem nézhet bele. Visszakapja az elméjét, privát lesz, titkos, azt gondol, amit akar. Végtelen gondolatok, saját használatra." Ez a részlet nekem nagyon orwelles. A gondolat szabadsága.
Elképzelni is szörnyű, micsoda szorongásokat okozna, ha minden egyes gondolatunkra figyelni kéne.

Mi az ember?: Az élet egyszerűbb, mint gondolnánk, és ezt Dick tudja attól függetlenül, hogy van itt Terrára keresztelt Föld, rengeteg idegen faj, űrutazás, jövőben játszódó történet, Rexor IV bolygó. Fejlődjön a technika akárhová, legyenek repülő autók, legyen mesterséges intelligencia, legyen marsi kolónia, épüljön meg az örökmozgó, híres-neves tudósaink fejtsék meg a világegyetem összes titkát… Egy nem fog változni: az ember ugyan az marad, és ugyanúgy vágyik majd az igaz szerelemre.
És ezt az örökérvényű igazságot Dick meglátta.


Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Philip K. Dick: Elektronikus álmok

Noha Philip K. Dick a regényeiről ismertebb, karrierje során száznál is több novellát írt, melyek éppoly meghökkentőek és beskatulyázhatatlanok, akár a hosszabb művei. Ez a kötet a legjobb novellái közül tartalmaz tízet.

A Közterm az egyik legkorábbi példa (és figyelmeztetés) a science-fictionben az önmagukat sokszorosító gépekre. A Kiállítási darab és Az ingázó Dick egyik kedvenc témájával foglalkozik: a valóság változó természetével és azzal, hogy lehetséges-e egyáltalán úgy érzékelni a világot, ahogy létezik. Az akasztott idegen egy bizsergetően sötét politikai allegória, amely ma is ugyanolyan érvényes, mint amikor Dick a hidegháború delén megírta.

Ezek a különös és erőteljes novellák jól mutatják a mester tehetségét, a határtalan képzeletét és azt, hogy milyen mélységesen értette az emberi állapotot.

Hirdetés