Enzo314 P értékelése


Enzo314 P>!
Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

Próbáltam szeretni ezt a könyvet, de erre nagyjából annyi esélyem volt, mintha egy zs kategóriás akciófilmet szerettem volna felvenni az újra megnézendők listájára.
Eddig sem úgy képzeltem a háborút, hogy illemtanárok jól nevelten, eltartott kisujjal teát szürcsölgetve beszélgetnek az lövészárok fenekén, de az a kép, amit a könyv lefest az amerikai csapatokról számomra nehezen élvezhető.
Van egy igazi keménytökű jenki szakaszparancsnok, aki szivarral a szájában szecskázza fel az ellenséget egy katonai ásóval, aki az embereit kedélyesen fasznak, szararcnak, faszszopónak szólítja és miután a verbális alázás elérte a határt, még fogkirúgás, bélkitaposás és ehhez hasonló igen férfias eszközökkel való fenyegetőzéssel mélyíti emberi kapcsolatait a seregben. Az emberinek ez az állandó vegzálás meg annyira bejön, hogy félistenként tekintenek rá, egy ennyire kőkemény férfira nem is lehet máshogy. De hogy ez a hímek között kivívott státusz ne csorbuljon a női nemmel való bánásmódban sem, az a minimum, hogy minden nő ringyó, minden csapattárs barátnője, felesége egy ordas kurva, mi más lehetne.
Na szóval, ő a mi hősünk, őt kellene szeretnünk nekünk is, érte kell izgulnunk, nehogy baj érje, mert a gonosz nácikat csak az ilyen tőrőlmetszett tahókkal lehet legyőzni.
(Halkan jegyzem meg, hogy a gonosz nácik, a bemutatott szövetséges csapatokhoz képest valóságos úriemberek, ha történelmi ismereteim nem kötnék béklyóba szimpátiámat, simán nekik drukkoltam volna)
Tudom, c'est la guerre.

3 hozzászólás

Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

A történet 1944 rettenetes decemberében játszódik Ardennekben, ahol a hitleri hadvezetés összeszedve minden lehetséges tartalékát, még egyszer megpróbálja visszaszorítani a szövetséges (elsősorban amerikai) csapatokat.
Gallagher regénye nem szűkölködik megdöbbentő, időnként hátborzongató jelenetekben, csakúgy, mint az egész regényt végig jellemző drasztikus párbeszédekben. A címben szereplő szakasz valóban halálraítélt, mert azt a feladatot kapta, hogy a kibontakozó német támadást egy sziklás útszűkületben feltartsa addig, amíg ezredük visszavonul. Az amerikai szakasz vezetője és a regény főszereplője Mazursky őrmester, a parancsokat brutálisan végrehajtó, az ellenséggel (és néha saját katonáival) szemben kíméletet nem ismerő New York-i vagány, aki azonban emberségből jelesre vizsgázik (például amikor zsidó származású beosztottját rábeszéli, hogy azonosítási igazolványát cserélje el egy halottéval, hogyha SS fogságba esne, ne lőjék agyon származása miatt).
A feladat, amit teljesíteniük kell, szinte emberfeletti: néhány tucat amerikai katona szemben több ezer némettel és a lassan múló idővel…
A regény a naturalista jelenetekkel együtt is szórakoztató, fordulatokban gazdag.

Hirdetés