pveronika értékelése


>!
pveronika
Seth King: Liberty

Nem tudom, hogy lesz-e valaha olyan alkalom, amikor Seth King nem szaggatja darabokra a szívemet egy könyvével. Gyönyörű volt, de sokkoló és fájdalmas is. Mint egy kitekert absztrakt festmény, a barátság, a szerelem, a vér, a rabság, a terror és a boldogság egy káoszos egyvelege mind ott volt a vásznon, őrületes táncra kényszerítve az ember minden érzékét. Döbbenetesen őszinte volt ez a könyv. Annyira mai problémákat mutat be, számos olyan témát, amelyektől milliók fordítják el a tekintetüket.

A 17 éves August és Corey egy titkos „áttérés-terápián” pillantják meg először egymást, ahová a szüleik kényszerítik őket. Amerika déli államaiban még mindig erősen elítélt és szélsőségesen kezelt a melegek kérdése, így a szülők is igyekeznek a szőnyeg alá söpörni a problémát, rosszabb esetben kitenni a gyerekek szűrét otthonról, ha ez kiderül. A két fiú azonban egymásra talál, és szép lassan szerelembe esik. August és Corey kapcsolata szívfájdítóan gyönyörű, de csupán az éj leple alatt lehet az övék. Ha bárki meglátná őket, elképzelhetetlen következményekkel kellene szembenézniük. A nyár utolsó napján Corey és August szerelemtől ittasan egy melegek által kedvelt szórakozóhelyen, a Liberty-ben találják magukat. Itt végre szabadok lehetnek, és előítéletes pillantások nélkül táncolhatják át az éjszakát. Azonban a hely, amely szabadságot ígért, végül örökre megváltoztatja az életüket…

A könyv fejezetenként váltakozva, párhuzamosan játszódik két idősíkon. A „múlt” fejezetei által bepillantást nyerhetünk, ahogy a két 17 éves fiú szerelembe esik egymással, míg a „jelen” a Liberty éjszakáját mutatja be. Zseniális volt, hogy ezen kettősség által micsoda kontrasztot és érzelmi hullámvasutat volt képes létrehozni a szerző. A múlt gyönyörű, szívmelengető pillanatait néhány oldal után felváltotta a fájdalom és a félelem, és fordítva. Végig nem tudtam letenni ezt a könyvet, annyira magához láncolt. Egyszerűen tudnom kellett, hogy August és Corey gyönyörűséges története hogyan végződik.

A kötet élesen érintett olyan mai politikai témákat, amelyek amerikaiak millióit érintik. Bár olykor talán már talán picit soknak éreztem a politikai vonalat, megértem, hogy a szerző számára nehéz elvonatkoztatni azoktól a témáktól, amelyek őt is húsbavágóan érintik. Egy helyen sem volt leírva a mostani amerikai elnök neve, de mindennek ellenére egyértelmű volt, hogy kiről van szó, amikor ezeket a témákat érintette a történet. Bevallom, én magam is megdöbbentem néhány olyan dolgon, amire ez a könyv hívta fel a figyelmet, és amelyek az itthoni médiában nem, vagy csak részben jelentek meg.

A könyv olvasása során az idegszálaim és érzelmeim minden végleten keresztülmentek. A nevetés és olvadozás mellett ott volt a „nem-nem-nem bírok odanézni, de mégsem tudom abbahagyni az olvasást” érzés is, és persze a számos könnycsepp, amit a történet olvasása közben ejtettem.

Az egyedüli, ami kevésbé tetszett a könyvben az az, hogy számomra egy kicsit hosszúra nyúlt a kötet vége, és csakúgy, mint a szerző egy korábbi könyvében, itt is volt egy spoiler

Összességében akárcsak a szerző Honesty című könyvét, ezt a történetet sem fogom soha elfelejteni. Nagyon szíven ütött, és igazán megérintett. A legőszintébben ajánlom!

spoiler

8 hozzászólás

Seth King: Liberty

Seth King: Liberty

At 2:01 AM, the first gunshots ring out inside Liberty gay dance club in Jacksonville, Florida. At 2:03 AM, the exits are barricaded.

The next several hours find August Brees and Corey Ross, both eighteen and coming off the most transformative and romantic summer of their lives, fighting a minute-by-minute battle to escape an unfolding massacre and forge something everlasting out of two ephemeral lives.

During a time when the crime of living your truest life can get you shamed, condemned, or banished from public life altogether, Liberty is about the struggle to love and survive in a world that may not always love you back.

Graphic content – reader discretion advised

Hirdetés