Habók P értékelése


>!
Habók P
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Jól megírt történelmi regény a török hódoltság korából, amikor igazán nem is a töröktől kellett félni, hanem az – állítólag – törökök ellen védő zsoldosoktól. Meg persze a saját városon belüli ellenségektől, a vallási villongásoktól… volt kitől félni bőven. Külön öröm, hogy a Török család is jelentős szerepet kap benne (noha nem egészen ilyen történeteket szerettem volna olvasni róluk…)


Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Ezerötszáznegyvennyolc, Magyar Királyság. Buda lassan egy évtizede török kézre került, az ország három részre szakadt. A három résznek – a török hódoltságnak, a Habsburg-uralom alatt álló Magyar Királyságnak és a Fráter György által kormányzott Erdélynek – szinte pontosan a határán áll egy gyorsan gyarapodó mezőváros: Debrecen, a török fogságban sínylődő Enyingi Török Bálint birtoka.

A debreceni tőzsérek félelmet nem ismerve hajtják és hajtatják át a hatalmas szürkemarhagulyákat a török által megszállt országrészeken Bécs felé – vagy a vállalkozóbb kedvűek a császári harmincadvámot megkerülendő észak felé –, hogy onnan a nyugati kézműipar termékeivel és luxuscikkekkel térjenek vissza a keleti országrészbe.

Az öntudatos lutheránus polgárság egyik vezéralakja Bakóczy Péter tanácsnok, szenátor leánya, Sára a Székesfehérvárról Debrecenbe költözött nagy múltú és nagy hírű Sákvári tőzsérfamília utolsó sarja, Gábor felesége lesz. Az esküvő után azonban rá kell döbbennie, hogy férjét sötét titkok lengik körül, és talán az élete sincs biztonságban mellette…

A szerző kiterjedt történelmi kutatásokon alapuló, rendkívül élvezetes stílusban megírt történelmi regénye egyedülálló betekintést nyújt az 1500-as évek közepének mindennapjaiba, remek arányérzékkel állítva a kor történelmi és politikai eseményeit szereplői drámai és felemelő sorsának hátteréül.

Hirdetés