Inmelius_Mudri_Jolcsi  értékelése


>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221 Szigorúan szabados viszonyok

Egy huzamban lenyomtam a 4/5-ét, ami azért árulkodó. Ha végigolvastam az egészet, írok még.

Eddig két észrevételem van:

1) ennek a könyvnek úgy hiányzik egy rendes kiadó és egy rendes szerkesztő, mint éhezőnek a falat kenyér. Túl van írva, erősen húzni kell belőle, hogy az a remekmű legyen, ami egyébként.

2) borzasztó a papírnyomás minősége. Túl kicsi betűkkel, és állandóan visszakunkorodik a fedlapja, ami totális kényelmetlenség olvasás közben. Jobban jártam volna e-bookkal.

Amúgy pedig ezekkel a hibáival egyetemben is letehetetlen. Nem biztos, hogy újra akarom majd olvasni, de egyszer feltétlenül muszáj. Első könyves író, kikhez is hasonlítsam? Olyan, mint Scalzi, de a humora nélkül (így is remek), és mint Görgey Etelka Csodaidők, Időcsodák könyvei, csillagközi távolságok nélkül. Amolyan kell nekem könyv.


Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221

Európa, 2221. – Az elmúlt évszázadokban újra megjelent, és sebesen elterjedt egy ősi eredetű társadalmi forma, a Matriarchátus. Ennek köszönhetően a kétszáz éve már kiszorulni látszó európai őslakosok újra benépesítik a kontinenst, sőt megkezdődött új kirajzásuk. Az évszázadok során a matriarchata berendezkedés alapértékké vált, és már csak tankönyvekből, vagy a kisebbségi gettóként létező, lenézett lakónegyedek révén ismerik a „régi, páros világot”. A rendszer által eltartott nép élvezheti a stabil megélhetést, a szórakozást, a szexuális szabadosságot, cserébe csak néhány egyszerű szabályt kell betartania.

De a matriarchata szövetségek által uralt új világrend tényleg szilárd? Szétfeszítik-e az itt-ott keletkező repedések, vagy rugalmasan alakul, s alkalmazkodik? Kik dolgoznak érte, és kik ellene? A matriarchátus szabályaihoz igazodóan átrendezett Bécsben egy fiatalember a saját bőrén tapasztalja meg a kérdés valódiságát. Elpuhította a rendszer, amit kiszolgál és nagyra tart. Származásának köszönhetően magasra jutott, megvan mindene. De feltűnik egy lány, aki sok mindent megváltoztat. A véletlen küldte, vagy hátsó szándékok munkálnak? Ráadásul egy olyan év közeledik, melyet a matriarchátus urai legszívesebben kihagynának a naptárból.

Sokan szeretünk párkapcsolati témákról beszélgetni. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódik be a könyv, hisz párbeszédein át az olvasóval is beszélget, új szemszögből feszegetve ismerős témákat. Bonyolult viszonyok szövedékébe gabalyodhatunk bele ebben a párkapcsolati utópiában, a szereplőkkel együtt latolgatva férfi(ak) és nő(k) ideális együtt élésének lehetőségeit, azt, hogy mi az elfogadott és normális, és bízva abban, hogy mindenkinek létezik a számára legjobb lehetőség.

Hirdetés