Elsie értékelése


>!
Elsie
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szakítópróba

„Félek szembenézni azzal, amivé lettünk.”

Tegnap bekommandóztam a gyerekkönyvtárba, és, mivel a második rész nem volt bent, a harmadikat vettem ki. Szerencsére a túl bonyolult történetvezetés miatt nem okozott problémát, hogy a középső rész eseményei kikörvonalazódjanak a jótékony balladai homályból. Pedig jobb lett volna.

Egyszer töriversenyen az első világhábórú haditechnikai fejlesztéseiről írtam, kiemelten a vegyi fegyverekről, és akkor is gyerekkönyvtárban találtam hozzá könyveket.

Ha választani kéne, mit adjak egy tizenéves lány kezébe: ezt, vagy a fegyverfejlesztéseset, nem haboznék. A harci gázosat. Az egész trilógia egy alapjaiban felborult értékrendet képvisel egy nagyon befolyásolható célkorosztálynak. De beszéljen a könyv:

Kaptam néhány apróságot a tesóktól, de mind olyan kicsi, hogy már jelentéktelen. – névnapja volt, érthető, én is Guccira szoktam számítani.

Minek fárasszam azzal a napjaimat, hogy az ikrem unalmas napjáról írjak? – nekem is van ikertesóm. Hmmm. Tisztelet, érdeklődés, szeretet, maybe? nem csak Szűcs Vanda tud angolul

Elég nőcsábásznak tűnik… Én vagyok a nője! – egy 13 éves kisfiúról és kislányról beszélünk, akiknek az EQ-ja úgy egy hatéves szintjén mozog.

Na jó, néha-néha elejtek egy-két oltást :P – ja. Alázgatni szerintem is vicces.

Marci elhívott a hokimeccsére, de igazából nincs kedvem ahhoz, hogy azt nézzem, hogy rajong valamiért, ami tőlem, illetve tőlünk veszi el az idejét. – végül is csak fontos a barátjának. Ez tényleg önzőség Marcitól, mégis mit képzel magáról.

Béb, én nem úgy… (…) És ne aggódj, nem zavarom meg a rohadt csapatprogramodat, köcsög. – dúl a love, hogy Sz. V. fordulatával éljek.

Általában mindenhová kocsival viszik, hatalmas Mercivel, de azt mondta, most nem érnek rá a szülei, és a sofőrük sem (not bad), úgyhogy haza kell sétálnunk. Alias iszonyú hosszú, iszonyú gáz út áll előttünk. – hmmm, not bad. Ugyanennek a családnak selyemszatén konyhai köténye van. Not bad.

Régebben érzékien csókolóztunk, mostanában inkább csak akkor, ha érezni akarja, hogy van csaja, átölel, majd lejjebb csúszik a keze a fenekemre, és ott is marad, amíg meg nem un, és nem akad jobb dolga. – legalább Marci tényleg érzi, hogy van csaja. 13 évesen.

(…) Szex és New York ment a tévében, amit megnéztünk. Anya (…) úgy csinál, mintha kicsik lennénk a témához, pedig már rég tudunk mindent. Ettől még nem állítom, hogy érettek vagyunk is hozzá, igényes szeretnék lenni, ha ilyen dolgokról van szó, habár Marcinak több minden is megfordul a fejében. – az biztos, hogy Zita többet tud erről, mint én 17 évesen. De ezt az igényes dolgot szerintem még ő sem gondolta komolyan. spoiler

A csúnya, elhízott, hajhálós konyhás néni a kopott fehér tányéromra öntött egy adag trutyit, amit ő főzeléknek merészelt nevezni. – és fogadjunk, hogy a konyhás néninek stílusa sincs, hiszen nem is selyemszatén köténye volt.

Nehogy egy nyomikra szociálisan érzékeny személy beengedje a magát odavonszoló nyomit. – ebben a társadalomban könyörgök, hogy a nyomik közé tartozhassak.

-Mióta vagy fap*na? – ezt Marci a barátnőjének mondja, miután erőszakkal le akarta itatni. spoiler Nem szoktam bántani a könyveket. De ennél a jelenetnél kétszer az ágyhoz vágtam.

Aki kicsit is nagyobb partiarc, tudja, hogy milyen cigit szív, milyen aromát rak a vízipipába, milyen piákat szeret keverni. – a hetedikes kis Marcika.

Lehet, hogy nem helyénvaló egy majdnem idegen fiúval hazasétálni fél 12-kor :D – nem nem helyénvaló. Hanem veszélyes. Ha leírod a naplódba, hogy megerőszakoltak, azután nem fogsz cuki smiley-kat tenni.

Mi a közös bennünk? Az, hogy mindketten népszerűek vagyunk? Vagy hogy lusták? Hogy nem bírjuk a nyomikat, vagy hogy nem szeretünk olvasni? Ezek nem igazi közös dolgok. – segítek. Az egy számjegyű EQ és IQ. Ez már két közös pont.

Csak azt sajnálom, hogy a kicsik is jönnek, velük egy hétig összezárva lenni már nagyon fárasztó és irritáló. – a kistesóiról beszél.

A fenti idézetek tükrében és ezek csak a krémje csak ennyi hozzáfűznivalóm van a könyvhöz: no comment. spoiler

„Legyen tartásod.”

36 hozzászólás

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szakítópróba

Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szakítópróba

Miért van az, hogy amikor végre úgy érzed, sínen van az életed, hirtelen beüt a krach, és a feje tetejére áll minden? A fiú, akivel suli után együtt lógtál, és biztos voltál abban, hogy az ég is neked teremtette, fényévekre távolodik tőled. A szüleid, akiket tévedhetetlennek hittél, ott rontják el az életüket, ahol csak tudják. A legjobb barátaid, akik a legféltettebb titkaidat is ismerik, olyan mélyen megbántanak, hogy talán örökre búcsút mondhatsz a barátságotoknak.
A Feltser lányoknak sok nehézséggel kell megküzdeniük az év vége felé közeledve. Hogy hogyan veszik az akadályokat, és milyen hangulatban kezdik a nyári szünetet, kiderül a könyvsorozat harmadik kötetéből!

Hirdetés