Hintafa P értékelése


Hintafa P>!
Deme László: Orsi és a tankok

Annyira bírom a gyerekemben, hogy szinte minden érdekli. A múlttól kezdve a robotokon át a madárlesig gyakorlatilag bármiért tud lelkesedni, ha felkelti a kíváncsiságát. A történelem pedig pont az a terület amit lehet úgy tálalni, hogy évszámok és adatok nyomasztó tömkelege, de úgy is, hogy azt érzed a tiéd (is lehetne). Amihez így, vagy úgy közöd van. Orsi meséje pont ilyen.

Felnőttként kihagyott egy-egy ritmust a szívem, ahogy Orsi -nyilván- minden történelmi összefüggést nélkülözve mesél az őt körülvevő egyre értelmetlenebbé váló világról. A gyenge, eleve kudarcra ítélt próbálkozásokról, amikkel a szülők próbálják a biztonság szűk keretein belül megválaszolni (vagy nem) a kislány kérdéseit, vagy a felnőttek között lezajló sokatmondó pillantásokról és mély hallgatásokról. Bőrkabátos bácsik, tankok, lyukas zászlók, rendőröktől izzadó apuka, pincében alvás, tűzijátéknak hitt lövések ide, vagy oda: Orsi meséje nem nyomasztó, lélekrágcsáló olvasmány. A szerző még azt is elérte, hogy a befejezés egy halovány, ámde optimista utóízt hagyjon a tisztelt olvasóban. (9+.)

A stílusos borítójú könyvben Deme László ügyesen lavírozik a téma buktatói között, pátosz nélkül, hihetően és érdekesen mesél. Egy-egy mozzanattal korlenyomatot és szinte végtelen mennyiségű beszédtémát nyújt tálcán egy olyan éráról, amikor muszáj volt a csúnyábbik ruhával kiegyezni, mielőtt az is elfogy, vagy az egymást pajtásnak szólító gyerekekről.

A szerző magával ragadó stílusban, egy 9 éves számára is könnyen érthető és átérezhető történetet mesél, amiben még néhány szürreális, álomszerű elemnek is helye van. Ez az egyetlen eszköz amivel főhős kisgyerek az őt körülvevő világ megszokott menetének kibillenését, az új események érhetetlenségének logikus magyarázatát adhatja. (A személyi biztonság imperativusza miatt nem is nagyon magyarázhatják el neki a szülők a gyorsan változó idők eseményeit.)

Deme a gyermeki naivitást teszi meg könyve humorforrásának, hogy segítségével tompítsa el az események élét, hiszen nem megijeszteni akar, hanem kinyitni egy ajtót a múltra, életszerűvé tenni, hátha valami módon tud kapcsolódni a jelenhez.

2 hozzászólás

Deme László: Orsi és a tankok

Deme László: Orsi és a tankok

Kalandos történet az igaz meséket kedvelőknek!
A kisiskolások élete már 1956-ban sem volt könnyű, és Orsi ezt pontosan tudja.

Pedig Orsi és az osztálytársai igyekeznek jól viselkedni, de ez elég nehéz, ha a felnőttek még az sem tudják eldönteni, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot, a Jézuska vagy az óriás fenyőfa, ráadásul az anyukája azt sem árulja el neki, hogy miért nem borotválhatja meg a barátnője plüssmaciját, az apukája pedig miért pusmog idegen bácsikkal a parkban.

A sok furcsaság között már meg sem lepődik, hogy októberben lövik fel a tűzijátékot, amiről kiderül, hogy nem is tűzijáték, hanem a forradalmi harcok fényei.

Ezután Orsi hihetetlen kalandokba keveredik. Óriási tankokkal néz farkasszemet, lyukas zászlókkal elegyedik szóba, és már nem is csoda, ha a romos éjjeli körúton barangolva még a macskakövek is panaszosan rányávognak.

Deme László mesekönyve hol tréfásan, hol izgalmasan, hol meghatóan mutatja be 1956 eseményeit, tanulságos szórakozást nyújtva kicsiknek és nagyoknak.